Ministern svarade Motalas riksdagsman om Lalandiafrågan

Lalandia avbröt etableringen i Motala på grund av de långa processerna i svensk domstol. Processerna är nu under utredning av regeringen.

För att korta domstolarnas handläggningstider, vilka blev fallet för Lalandias etablering i Motala, har regeringen tillsatt en utredning. Det berättar infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

För att korta domstolarnas handläggningstider, vilka blev fallet för Lalandias etablering i Motala, har regeringen tillsatt en utredning. Det berättar infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-03-12 19:00

– Regeringen anser att tillståndsprocesserna behöver kortas, det behöver bli mer effektivt och mer förutsägbart, säger Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister.

Under fredagen debatterade han och Johan Andersson (S), riksdagsman från Motala, domstolarnas handläggningstider. De långa processerna blev en av orsakerna till att Lalandia valde att inte gå vidare med en etablering i Motala.

undefined
Det var Johan Andersson (S), riksdagsman från Motala, som under fredagen lyfte frågan om domstolarnas handläggningstider under en debatt i riksdagen. Där lyfte han exemplet med Lalandia.

Utredningen som tillsatts ska bland annat visa hur processerna kan kortas och hur kretsen som kan överklaga kan minska.

– Det regeringen också gör är att tillföra kraftfulla förstärkningar av Sveriges domstolar. I år är det motsvarande en halv miljard i ytterligare budget för domstolarna, säger Andreas Carlson. 

Skulle en tidsbegränsning inom överklagandeprocessen kunna vara en väg, för att nå en förkortad process?

– Jag vill inte uttala mig om specifika enskilda förslag som utredningen skulle kunna komma fram till, utan den utredning som regeringen har tillsatt tidigt i mandatperioden, eftersom vi ser det här som ett angeläget område, ska ta fram förslag som ska förenkla och förkorta tillståndsprocesser, säger ministern och fortsätter:

– Jag redogjorde för några av de delarna i debatten här i kammaren som det kan handla om, men det kan också vara kretsen för de överklagande och vilka som ska få prövningstillstånd. Det är en annan viktig del som utredningen ska titta på.

undefined
"Regeringen anser att tillståndsprocesserna behöver kortas, det behöver bli mer effektivt och mer förutsägbart", säger Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister

Vi har en demokratisk rättighet att överklaga beslut som man inte är nöjd med. Vad tänker du om den aspekten?

– Jag framförde det i debatten också. Jag tror att alla är överens om att det ska finnas en möjlighet att överklaga. Sedan ska den vara proportionerlig, rimlig och det är det som utredningen har möjlighet att lägga fram förslag på, om man ser behov av förändringar.

Andreas Carlson utvecklar:

– Men det där kan man inte bara fatta beslut om efter en kafferast om vi kommer överens här i Sveriges riksdag, utan det är väldigt viktigt att det baseras på utredningar. Eftersom det är så angeläget var det här en av de utredningar som vi tillsatte tidigt under mandatperioden, för att få ett underlag och kunna återkomma med förslag.

undefined
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) och Johan Andersson (S) debatterade domstolarnas handläggningstider under fredagen.

Danskarna har uttryckt att det inte fungerar så här i Danmark. De tittar själva mycket på sina lagstiftningar i andra delar. Skulle det vara aktuellt att titta på hur de jobbar med den här typen av processer?

– Jag har ett gott och nära samarbete med min danska kollega på transportministersidan. Det jag vill säga med det är att det är bra med ett gott och nära samarbete med Danmark, man kan alltid lära av varandra, men vi har väldigt olika förvaltningsmodeller i Sverige och Danmark, konstaterar Andreas Carlson.

Han lyfter, igen, utredningen som tillsatts just för att förkorta och förenkla tillståndsprocesser.

– Vi är inte nöjda med situationen som den är, men ska man titta på andra länder som skiljer sig ganska mycket mot hur Sverige är organiserat i förvaltningsstyret av landet är det svårt att kanske ta en del och införa i svenska systemet.

Andreas Carlson fastslår:

– Vägen som vi har stakat ut nu, med den mycket tydliga utredningen som ska komma fram med förslag, är ett sätt att möta samma sak, nämligen att vi ska få förkortade och förenklade processer som gör att handläggningstider kan gå ner men också att man får kortare ledtider i viktiga byggprocesser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!