I dag finns 25 stiftelser som kommunen hanterar. Dessa är instiftade mellan 1816 och 1995. Problemet som kommunen ser med dem är att det i flera fonder i dag enbart är ytterst små summor som kan delas ut. I andra har man istället få sökande därför att kriterierna skapats för en annan tid och därför är för snäva.
En fond som inte delat ut pengar på fem år och som i dag har ett lågt kapital är Karl Oskar o Frida Johansson i Grissjötorp donationsfond som ska gå till "kulturell verksamhet inom förutvarande Godegårds kommun (Godegårds socken) som tjänar en strävan att bevara resterna av den gamla socknens säregna kultur."
För den och ytterligare sex fonder har kommunstyrelsen nu beslutat att man ska ansöka hos länsstyrelsen om att få avveckla genom förenklat avslut.
– Flera av stiftelserna är väldigt gamla. De har behjärtansvärda ändamål, men det är svårt att följa deras stadgar och att dela ut pengar. Dessutom handlar det inte om så mycket pengar att dela ut, framför allt inte med dagens räntebild, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).
– Det måste finnas ett visst värde i stiftelserna också. Till slut blir det mest fråga om att hantera dem och att betala en årlig avgift till länsstyrelsen, tillägger partikollegan Hans Tevell.
Vad händer med pengarna som är i stiftelserna om ni avslutar dem?
– De kommer att delas ut på något sätt. Det är inte pengar som kommer att gå in i kommunens verksamheter, säger Annelie Almérus.
Politikerna har också tagit beslut om att försöka ändra reglerna för vem som kan få medel ur Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond. I den finns i dag 7,5 miljoner kronor, men eftersom medel ur den bara kan gå till "behövande studiebegåvade ungdomar från Västra Stenby församling för fortsatta studier efter genomgången obligatorisk skola" vill man titta på möjligheterna att ändra kraven. Avsikten är att fler ska kunna få del av medlen.
Kommunstyrelsen har också beslutat om vilka fonder som kan dela ut pengar i år. Totalt handlar det om åtta stiftelser och fonder. Totalsumman som är möjlig att dela ut ligger i år på 415 000 kronor som bland annat kan sökas av äldre behövande kvinnor i Motala församling, ungdomar från Motala stad som studerar vidare och behövande skolbarn i Varv och Styra där ansökningshandlingar finns på kommunens hemsida.