Miljonbelopp sparas på Drottningplan

Efter chocklarmet om att Drottningplan blivit upp emot tio miljoner dyrare än beräknat sänks ambitionsnivån rejält för färdigställandet. Nu ska man spara miljonbelopp.

Nu sänks ambitionsnivån för färdigställandet av Drottningplan.

Nu sänks ambitionsnivån för färdigställandet av Drottningplan.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-03-28 13:30

Drottningplan börjar gå mot sitt färdigställande. Trafiken rullar som vanligt, konstverket är på plats och nu återstår mest stenläggningen framför biografen samt Medevitullen. Efter larmen om att ekonomin skenat för projektet och att tjänstemännen flaggat för att man gick mot en fördyrning på upp emot tio miljoner kronor har politikerna dragit öronen åt sig och nu bantat ambitionsnivån – rejält.

– Ytorna som är kvar ska återställas till Vätternrundan. Det ska bli fint och det ska bli utsmyckning, men vi kan inte försvara och se behovet av en alltför avancerad stensättning. Området är ju redan väldigt fint med muren vid biografen och konstverket, säger tekniska nämndens ordförande Agneta Niklasson (MP).

En sänkning av ambitionsnivån gör också att projektet kommer att gå snabbare att få färdigt. Totalt sett räknar tjänstemännen med att de förändringar som nu beslutats innebär att man spara en miljon kronor.

– Det här arbetet har pågått länge och vi har sett många fina förslag på vad man kan göra, men frågan är hur mycket man måste göra. Vi tycker att vi hittat en bra nivå nu, säger Agneta Niklasson.

Efter stenläggningen vid biografen ska man också färdigställa området vid Medevitullen. Också där pågår en diskussion bland politikerna om vilken ambitionsnivå som man ska lägga sig på.

– Området där ska bli fint, men samtidigt måste vi hålla emot lite nu. Fast vi ska inte bli dumsnåla, säger Agneta Niklasson.

Medevitullen planeras att ställas iordning i höst.

Även trappan vid Terassgatan ska åtgärdas. Den fanns inte med i kommunens planering från början, men eftersom va-enheten behövde göra ett arbete där så bakades den in i Drottningplansprojektet. Där är dock tanken att va-nämnden får vara med och sponsra ekonomiskt.

– Vi vet att många saknar trappan och arbetet är på gång, men tyvärr kan vi inte göra det i år utan det blir 2018, säger Agneta Niklasson.

Efter de många turer som varit kring ekonomin för Drottningplansprojektet har tekniska nämnden och kommunstyrelsen beslutat att ta in en oberoende granskare som ska se över vad som egentligen hänt. Den externa granskningen ska även omfatta planeringen av köket på Skolgårda skola.

– Vi ska inte leta efter någon syndabock. Det här handlar om att lära oss så att det ska bli bättre framöver, säger Agneta Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om