"Hamnar den här i Motala kan man vara trygg"

Ministerbesök, över 350 gäster och en nära nog explosiv knapptryckning. Så var invigningen av Site Zero.

När Svensk Plaståtervinning i Motala invigde sin nya anläggning, Site Zero, var miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) på plats och hälsades extra välkommen av Mattias Philipsson, vd.

När Svensk Plaståtervinning i Motala invigde sin nya anläggning, Site Zero, var miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) på plats och hälsades extra välkommen av Mattias Philipsson, vd.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-11-16 13:00

– Idag inviger vi den största anläggningen i världen, sa Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

En anläggningen som, jämfört med den tidigare, kan sortera tolv istället för fem olika sorters plast och 200 000 istället för 100 000 ton per år.

– Vi skapar också en ny marknad för återvunnen plast, berättade han bland annat.

undefined
"Produkten har ofta en större klimatpåverkan är själva förpackningen. Vi vill ha så lite svinn som möjligt och byter inte förpackning om det inte skyddar produkten tillräckligt bra. Men i de bästa av världar får vi både ock", säger Karin Jawerth, förpackningsutvecklare på Ica Group.

Något som Karin Jawerth, förpackningsutvecklare på Ica Group, visade med en plastflaska som de tagit fram i samverkan med Svensk Plaståtervinning och som består helt av återvunnen plast från förpackningar insamlade i Sverige.

–Den här är grå för att vi valt att inte färgsortera plasten, men för oss är en ren återvunnen plast det som är det viktiga, säger hon.

undefined
En förpackning framtagen i ett samarbete mellan Ica och Svensk Plaståtervinning.
undefined
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i samspråk med Carl Fredrik Graf, landshövding Östergötlands län.

Gästerna var många, över 350 stycken, och en av dem var klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Det viktiga med en sådan här anläggning är att visa på att det sker en utveckling för att förbättra, modernisera och förändra. Alla typer av initiativ vi har för att minska våra utsläpp, för att ta hand om våra produkter och ha cirkulära system är viktiga.

EU:s mål är att 50 procent av alla plastförpackningar ska återvinnas 2025 och att alla plastförpackningar ska bestå av minst 35 procent återvunnen plast 2030. En utmaning som kräver samverkan mellan politiken och näringslivet enligt Pourmokhtari.

– Det är bra att vi har reglering på EU-nivå och en lagstiftning som gör att vi tjänar pengar på att återvinna och använda återvunnet. Företag är vinstdrivande och när det blir lönsamt att göra rätt då blir det fart i det hela och det är en viktig del.

Hon menar att Sverige har kommit längre än många andra länder.

– Så vi behöver dels dela med oss av våra erfarenheter men också, när nu hela världen ska ställa om, att våra system fungerar.

Hur duktig är du själv på att sortera till återvinning?

– Jag är ganska duktig och noga med att dela och skölja ur. Men ibland får min sambo rycka in. Han är oftare den som går med de sorterade förpackningarna till återvinningen.

– Det är också viktigt att berätta om sådan här anläggningarna som är moderna och kan återvinna din förpackning. Och hamnar den här i Motala kan man vara trygg för då vet man att de tar hand om den eftersom det är en så avancerad anläggning.

undefined
Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister fick tillsammans med Mattias Philipsson, vd Svensk Plaståtervinning och Carl Fredrik Graf, landshövding Östergötlands län, trycka på guldknappen.

Efter tal av vd, minister och landshövding Carl Fredrik Graf fick sedan publiken följa den pampiga invigningen med tryck på guldknappen som, med fanfar och konfettikanoner, satte ingång sorteringsbandet.

Fakta om nya anläggningen

Yta: 60 000 m2
Kapacitet: 200 000 årston av mixade plastförpackningar från hushåll
Hastighet: 1 000 förpackningar/sekund
Sorteringssensorer: 60 NIR-läsare, laser och kamerateknologi
Investering: cirka 1 miljard kronor, delfinansierat av Naturvårdsverket/Klimatklivet
Sorteringskapacitet: rigid PP, rigid HDPE, flexibel LDPE, flexibel PP, transparenta PET-tråg, transparenta PET-flaskor, färgade PET-flaskor, EPS, PS, PVC, två kvaliteteter av mixade Polyolefin-laminat samt metall och rejekt av icke-plast

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!