Matteproblematik för skolornas nior

Matematiska problemlösningar – det var vad eleverna i årskurs 9 fick brottas med när årets upplaga av Zynapsen avgjordes på Karin Boyeskolan.

Mästarna. Elionore Rosenqvist, Sara Forssell, lagledaren Anders Johansson, Svante Linnér och David Hillerström.

Mästarna. Elionore Rosenqvist, Sara Forssell, lagledaren Anders Johansson, Svante Linnér och David Hillerström.

Foto: Roger Samuelsson

Motala2016-06-02 18:29

Zynapsen är en årligt återkommande tävling där de skarpaste mattehjärnorna bland kommunens niondeklassare deltar. I år fanns samtliga Motalas högstadieskolor med, något som inte hänt förut, och med Petrus Magniskolan från Vadstena adderat till startfältet uppgick antalet skolor och lag till åtta.

Varje enhet deltar med varsitt fyramannalag och det är de regerande mästarna som har till uppgift att arrangera de kommande tävlingarna, ett åtagande som i år hade fallit på Karin Boyeskolan.

– Vi tog vår första inteckning i fjol, vi får se om vi lyckas försvara titeln idag, sade lagansvarige Anders Johansson straxt innan startskottet gick.

– Att sätta ihop ett lag är inte alldeles lätt. Kunskaperna i all ära, men man ska kunna arbeta i team också.

En skola som inte hade deltagit på många år var Fria InterMiliaskolan. Trots att kvartetten var tända ville de tona ned förväntningarna på sig själva.

– Det är viktigare att undvika jumboplatsen än att vinna, menade Filippa Worthén.

Och hon fick medhåll av sin lagkamrat Anna Lindholm.

– Vi ser det som en kul grej bara.

Hur det gick? Jo, Anders Johanssons team lyckades lägga vantarna på pokalen även denna gång, detta efter en i det närmaste felfri insats. Hans lag fick ihop 19 poäng av 20 möjliga och på frågan om tävlingen var lätt, svarade en av lagets stjärnor Elionore Rosenqvist så här;

– Nja, det var både lätta och svåra frågor faktiskt, men vi har tränat hårt på den mer besvärliga matematiken och det gav utdelning.

Segrande Karin Boyeskolan hade 19 rätt av 20. Klarar du nöten de inte klarade?

I en stad som ligger på gränsen mellan två länder kan man fritt använda ländernas respektive valutor daler och mark. Dag köar bakom två flickor och tre pojkar vid en biograf. Han noterar att flickorna betalar sina båda biljetter med en tiodalerssedel och får åtta mark tillbaka. Pojkarna betalar sina tre biljetter med en trettiomarkssedel och får nio daler tillbaka. Dag lyckas betala för sin biljett med jämna pengar genom att använda endalersmynt och enmarksmynt. Hur många mynt av vardera slaget behöver han för detta?

Rätt svar: 1 daler och 3 mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!