Rundradiostationen har fungerat som museum sedan 70-talet. Numera äger Motala kommun byggnaden och det är många som är nyfikna på den rikskända stationen.
– I fjol var det drygt 4 000 besökare och i år hoppas vi slå den siffran, säger Camilla Gullin som är guide på museet för fjärde året och hon gillar verkligen sitt jobb:
– Jag är historienörd och älskar att guida. Det finns inget bättre än att nå fram till folk och att kunna ge något. Det är ett kanonjobb.
Nytt för i år är utställningen "Radio, Ransonering, Råkor och Rotfrukter – så klarade vi kriget". Camilla Gullin har tillsammans med Eva Modén arbetat hårt för att få ihop alla prylar. Utställningen visar bland annat upp ett svenskt hem, en handelsbod och hur hemvärnsmännen hade det under kriget.
– Vi har hittat mycket på olika loppis och så har vi lånat en hel del från bland annat Kornettgården, berättar Camilla Gullin.
Utställningen är ett ambitiöst projekt och kommer säkert att locka många besökare. Här finns brev från den tiden, tidningsklipp, matrecept och fullt inrett kök samt vardagsrum. Bredvid handelsboden med ransoneringskuponger och varor finns även ett mystiskt skjul. Där pågår illegal verksamhet i form av svartslakt.
– Många bönder gömde undan några griskultingar i stället för att registreras vid födseln. De föddes upp och såldes sedan på den svarta marknaden, berättar Camilla Gullin.
Efter guidningen kan du passa på att ta en fika, kanske njuta av en radiokaka tipsar Camilla Gullin:
– Det är en mjuk kaka. Det kan ju inte låta så mycket när du lyssnar på radio, så det behöver vara lättuggat. Men vissa besökare tycker att kakan är lite mastig…