Måste spara på den estetiska profilen

Vätternskolan i Motala förändrar av flera skäl sin estetiska profil. Efter nyår kommer inte orkesterklassen att finns kvar på skolan. Till hösten ska sedan även dansundervisningen förändras.

AVSLUTNING. Vätternskolans orkester genomför nu sina sista framträdanden som skolans egen elevorkester.

AVSLUTNING. Vätternskolans orkester genomför nu sina sista framträdanden som skolans egen elevorkester.

Foto: Rita Furbring

MOTALA2017-12-13 19:30

En väsentlig orsak är ekonomin, men förändringen har också med skolans elevunderlag att göra, menar rektor Johan Wernström.

– Som estetprofilen är upplagd i dag, med köp av konsulttjänster i musik av Kulturskolan, obligatorisk dansundervisning och halvklassundervisning i bild, innebär den ett underskott på en miljon per år. Vi måste i första hand lägga pengarna på att värna kärnverksamheten och de elevstödjande åtgärderna, säger Wernström.

Kulturskolans bidrag har varit att stötta ordinarie musikundervisning i årskurserna 1 och 2 och dessutom veckovis leda en skolorkester med ett 20-tal elever i årskurserna 2–6.

– Men orkestern ska kunna fortsätta att samlas. Vi har gjort upp med Kulturskolan att undervisningen flyttas till deras lokaler men den får då ske efter att våra lektioner slutat för dagen, säger Johan Wernström.

Elevunderlaget påverkar när Vätternskolan till hösten övergår från att vara en skola att välja – med den estetiska profilen som lockbete – till en skola med ett fast upptagningsområde. Frågan blir då om alla elever som placeras här tilltalas av en obligatorisk dansundervisning.

– Vi ska därför i nästa steg förändra organisationen och istället låta eleverna mer välja inom det estetiska utbudet, säger Johan Wernström.

Grundskolechefen Kristina Stenvall är tydlig med att den estetiska profilen ändå ska märkas:

– Den typen av undervisning är också bra för övrig undervisning, man lär sig bättre, säger hon.

Men uppgiften får nu klaras med ordinarie läraruppsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om