Den 20 maj var räddningstjänsten och miljö- och hälsoskyddsenheten på inspektion i fyra fastigheter där tiggare bor. Efter besöket valde räddningstjänsten att omgående förbjuda människor från att bo i källare och vindsutrymmen. Orsaken var att där saknades utrymningsvägar och brandlarm samtidigt som man rökte inomhus och använde spisar på full effekt för att generera värme.
– Det var så omfattande brister i brandskyddet att vi bedömde att man måste agera kraftfullt, säger enhetschef Andreas Österman.
Husvagnarna
Räddningstjänsten hade också synpunkter på de många husvagnar som fanns intill husen. Dessa stod alldeles för tätt. I det fallet har hyresvärden fått till den 5 juni på sig att göra åtgärder.
– Vi har inga synpunkter på att man bor i husvagnar och vi vill inte skapa panik, men brandskyddet i husvagnar uppnås genom att man har tillräckligt avstånd mellan dem, säger Andreas Österman.
Just nu vill räddningstjänsten ha en dialog med fastighetsägaren om hur brandskyddet ska bli bättre. Man tittar också på ytterligare juridiska åtgärder, exempelvis viten.
Även socialtjänsten är involverad då för att undersöka om det finns barn i husen eller husvagnarna som kan riskera att fara illa. Någon anledning att agera eller gå vidare fann man inte. Och när det gäller vuxna
EU-migranter agerar man inte.
– EU:s regler om fri rörlighet säger att man får vara här i tre månader om man kan försörja sig själv. Kommunen har det yttersta ansvaret för alla som befinner sig här, men då måste de själva ansöka om hjälp, säger socialchef Per-Olof Andersson.
Vi har uppgifter om att det bor 15 personer i en husvagn efter vräkningen. Har ni något ansvar för dem?
– Vi har inte ansvar där. Enligt socialtjänstlagen måste de ansöka om stöd själva om vi ska pröva om de har rätt till hjälp, säger Per-Olof Andersson.
Politiska beslut
Också kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet är inkopplade. De har tidigare haft ärenden med hyresvärden om två av de fyra fastigheterna och genom viteshot krävt upprustningar. Ansvarig chef Per Linnér är i nuläget fåordig om hur de ser på skicket på fastigheterna med hänvisning till att ärendet direkt ska upp på politikernas bord.
– Vi kan säga att vi har sett tydliga brister vad gäller möjlighet att upprätthålla en god hygien, fukt och mögel samt brist på ljusinsläpp, säger han.
Ärendet har bedömts så allvarligt och brådskande att det direkt ska tas upp i plan- och miljönämnden på nästa sammanträde den 16 juni. Om det även den här gången kan bli aktuellt med hot om viten vill Per Linnér inte uttala sig om.
– Jag måste passa på den frågan i nuläget, säger han.