"Märkligaste valet i amerikansk historia"

Slutspurt i det amerikanska presidentvalet. Hillary eller Trump? Det är frågan för svenskamerikanske Giovanni Pennisi med rötter i Motala.

Foto:

Motala2016-11-07 07:30

22-årige Giovanni Pennisi växte delvis upp i Motala men bor i dag i Monterey, Kalifornien. Han är en av många amerikanska medborgare som går till valurnorna när presidentvalet i USA hålls den 8 november.

Det är långt ifrån enkelt, menar han.

– Som historiestuderande måste jag säga att det här kan vara det märkligaste valet i amerikansk historia. Amerikanska folket tvingas välja mellan två kandidater som vi egentligen inte känner representerar oss. På ett sätt måste vi rösta på det minst onda av två onda ting. Det känns riktigt sorgligt.

Debatterna mellan presidentkandidaterna har ofta bestått av hårda tongångar och personpåhopp. Vad tänker du om det?

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Debatterna har blivit väldigt informella, vilket bidragit till mer uppmärksamhet och lockat människor som i normala fall aldrig skulle titta. Men jag tycker att det har gått för långt. Jag menar, Donald Trump drog ett skämt om sin penis!

Känner du att du får information om vad kandidaterna konkret vill förändra?

– Jag känner definitivt inte att kandidaterna förklarar sin ståndpunkt tillräckligt noggrant. I stället upprepar de bara samma inövade repliker utan något sammanhang i sina ord.

Det har varit en lång och intensiv valkampanj. Hur mycket har du engagerat dig i valet?

– Jag har inte varit särskilt aktiv. Jag brukar försöka föra fram mina åsikter, men inget volontärarbete eller liknande. Jag var på ett Bernie Sanders-möte när han besökte min hemstad Monterey och höll tal. Det var häftigt.

Vem vill du se som USA:s nästa president?

– Jag hade ju hoppats på Bernie Sanders. Jag kände verkligen att han hade hjärta för det amerikanska folket.

– Mellan Trump och Hillary, jag är inte säker. Även fast jag tycker att Hillary är mer kvalificerad så kan jag inte säga att jag älskar henne. Det finns en anledning till att så många röstar på Trump: han är en outsider. Folk är trötta på familjedynastier vid makten.

– Mest troligt är att jag lägger min röst på Clinton. Det är ingenting jag är lycklig över men jag ser inget annat val.

Vem tror du vinner?

– Jag tror inte att det spelar någon roll egentligen. Vårt land har haft både riktigt bra presidenter och några riktigt dåliga. Presidenter kommer och går. Det är det amerikanska folket som gör det här landet stort, inte någon politiker.

– Resten av världen följer det här valet noga och om jag bara skulle säga en sak så är det att de här tokiga politikerna inte representerar oss. Jag uppmuntrar alla att besöka USA och själva se vilket bra, mångfaldigt och välkomnande land vi verkligen är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om