Slussvärdarna i Motala har fyra olika stationer de ska bemanna: Hamnen, Tornet, Treöresbron och Borenshult – alla med olika arbetsuppgifter.
Totalt sett har slussvärdarna ungefär lika många pass på varje manöverställe. Evelina Sträng, som nu jobbar sin tredje sommar, berättar att det blir mycket administrativt arbete de dagar man jobbar i hamnen.
– Man har koll på bokningssystemet, folk checkar in, köper biljetter och checkar ut. Man tar hamnrundor: räknar hur många båtar det är, och om de har biljett. Sen svara man på frågor och säljer lite souvenirer.
Utöver detta blir det såklart även en hel del öppningar av hamnbron, och passager genom slussen.
– Vi har speglar så att vi tydligt kan se om det kommer bilar, och vi har speglar så att vi kan se båtarna, så att man inte råkar stänga på en båt.
Respekterar folk när ni ska öppna broarna?
– Det är lite varierande. Många blir stressade och tänker ”jag hinner”. Man får kolla väldigt mycket på trafiken så att man inte råkar stänga in någon mellan bommarna, säger Evelina Sträng.
En kort promenad (eller båttur) från hamnen ligger som bekant tornet. Här manövreras bron på gamla riksväg 50, järnvägsbron och Charlottenborgsbron.
– Det är ett stort ansvar, säger Olle Andersson, som visar hur det ser ut i rummet beläget två spiraltrappor upp, med utsikt över kanal, väg och broar.
Var är det svårast att jobba från?
– Om det är mycket båtar är det nog Borenshult, för då kan det bli väldigt långa väntetider för vissa båtar. Sen kan det komma passagerarbåtar som vill igenom, de har fri passage. Enklast är nog treöresbron, säger Olle Andersson.
Den här dagen jobbar Johanna Stradnhag vid treöresbron. Hon bekräftar att det är den lugnaste stationen av de fyra.
– Det är ganska gött att vara här en förmiddag eller eftermiddag någon gång ibland, säger hon.
Men, hamnen är egentligen den plats hon helst jobbar på.
– Där träffar man kunder på ett annat sätt och får prata mer med gästerna, vilket jag tycker är trevligt.
Hur är det att manövrera treöresbron? Är den jobbig?
– Den är jobbig om vattnet är lågt, det beror på vattennivån i kanalen. Om det är väldigt lågt är den väldigt svår att få upp. Om det är för högt är det också lite bökigt. Det ska vara en bra nivå, säger Johanna Strandhag.