"Man behöver inte vara en superhero"

Räddningstjänsten i Motala och Vadstena vill rekrytera fler kvinnor. Nu får intresserade chansen att testa på brandmannayrket.

Fram med sågen. Malin Lidberg, Elin Grundström och Mikaela Karlström plockar fram utrustning som de använder på jobbet.

Fram med sågen. Malin Lidberg, Elin Grundström och Mikaela Karlström plockar fram utrustning som de använder på jobbet.

Foto:

Motala2015-03-04 06:48

Det är inga problem att vara kvinna i ett mansdominerat yrke. Det tycker Elin Grundström som har varit brandman i sex år. Kollegorna Mikaela Karlström och Malin Lidberg håller med.

– Eftersom vi jobbar i grupp så hjälps man åt. Den största och starkaste killen får ju bära tyngst och den som är liten och smidig får till exempel krypa in i en bil om det skulle behövas, säger Malin Lidberg.

Annars tycker de inte att det är någon större skillnad mellan dem själva och deras manliga kollegor.

– En stark man kanske kan lyfta saker med armarna rätt ut medan vi lär oss att använda hela kroppen, säger Mikaela Karlström.

Malin Lidberg fortsätter:

– Man behöver inte vara en superhero. Man kanske får träna lite extra som tjej, det skulle vara det i så fall, säger Malin Lidberg.

De berättar att de inte möter några fördomar på stationen. Men när de är ute på jobb kan det förekomma. Ofta bland barn.

– Oj, det är en tjej kan man få höra ibland, berättar de.

På brandstationen i Motala jobbar i dag tre kvinnor av ungefär trettio brandmän. En siffra de nu vill ändra genom att locka fler kvinnor till yrket.

Malin Lidberg blev brandman av en ren tillfällighet. Hon stod och sorterade post på Posten när hon hörde att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjorde reklam på radion. För henne är det variationen som lockar.

– Man har ingen aning om hur dagen kommer se ut när man kommer till jobbet på morgon, säger Malin Lidberg.

Elin Grundström instämmer.

– Det bästa med jobbet är att ingen dag är den andra lik. Man blir aldrig fullärd utan kan alltid lära sig mer.

För Elin Grundström och Mikaela Karlström lockade uniformsyrket. Elin bestämde sig för brandman efter att hon varit i Kosovo som militär och Mikaela tyckte att brandmannayrket det lät spännande.

På söndag anordnas öppet hus på räddningstjänsten i Motala. Alla kvinnor är välkomna. Det är en "prova på dag" med information om yrket, träningspass och sedan får man prova på olika saker så klart. Till exempel brandutrustning. Men det är inget måste.

– Man kan titta på om man vill, säger Malin Lidberg.

Brandmännen ser fram emot söndagen och hoppas att det kommer mycket folk.

– Vi är jättetaggade, säger Elin.

Öppet hus

Vad: Öppet hus på Räddningstjänsten i Motala.

Hur: En "prova på dag" där man får testa brandutrustning, information om yrket, känna på hur det är att göra fystester samt träningspass klockan 11.00 och 13.00.

När: 8 mars, 10-14.

Var: På Brandstationen i Motala.

Ta med: Träningskläder om du vill.

Varför: För att locka fler kvinnor till yrket.

För vem: Tjejer och kvinnor i alla åldrar som vill prova yrket som brandman.

Utbildning för att bli brandman: Tvåårig eftergymnasial utbildning i Skydd mot olyckor (SMO). Utbildningen sker på två platser i Sverige men kan även läsas på distans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om