"Hönshjärna, magnetkompass och delat föräldrarskap". Föreläsningen i Motala, som arrangerades av Motala kommun, Motala Biologiska Förening och Östergötlands Ornitologiska Förening, lockade besökare till sista stol.
Magnus Ullman är en av landets mest kända fågelskådare. Hans intresse för de fjäderklädda växte fram redan i barndomen och sedan 80-talets mitt har han jobbat som guide, både här hemma i Sverige och utomlands. Och så har han en hel del böcker i ämnet på sitt samvete.
Magnus Ullman inledde kvällen med en stilla undran om hur fåglar har det i jämförelse med oss däggdjur.
- De har problem, precis som vi har, men hur löser de dem? Utgångspunkten i kvällens föreläsning får alltså bli; "Hur är det att vara fågel?".
Åhörarna fick en givande lektion i ornotologi av en sann mästare. Att Ullman kan precis allt om fåglar är glasklart, att han dessutom är en god föreläsare med skön berättarteknik gör inte saken sämre. Den fullsatta salen fick veta att det finns cirka 10.000 olika fågelarter på vår jord, att ejdern med sin 100 kilometer i timmen är en av de snabbaste och att kolibrins vingslag kan räknas till 3000 på en minut.
- Jämför det med rotorn på en bil som kör i nittio knyck. Den snurrar 2500 varv.
Men det faktum att fåglar kan flyga och att de lägger ägg, tyckte Ullman inte var någon som utmärke hans favoritdjur.
- Det finns 940.000 olika insektsarter som också kan flyga - och lägger ägg gör även många fiskar och däggdjur, bland annat krokodiler.