Lösning nära för kritiserad räddningsstation

Räddningsstationen i Borensberg har länge varit i upprustningsbehov och var tidigare nedläggningshotad. Nu är man nära en lösning.

Det kan bli nya lokaler för räddningsstationen i Borensberg.

Det kan bli nya lokaler för räddningsstationen i Borensberg.

Foto: Anders Törnström

Motala2019-11-24 08:00

Räddningsstationen i Borensberg är i dåligt skick och behöver renoveras. Förra majoriteten öppnade dock för att istället för en upprustning för miljonbelopp se över om verksamheten på orten kunde minskas och skötas med hjälp av närliggande styrkor. Förslaget väckte stor kritik och det nuvarande styret har lovat att räddningsstationen i Borensberg ska finnas kvar.

Skicket på stationen har dock inte förbättrats under diskussionernas gång. Samtidigt har dock läget blivit så allvarligt på stationen i Tjällmo att samhällsbyggnadsnämnden tvingades till beslut om akuta åtgärder i fastigheten efter att facket gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Därmed fick åtgärderna där prioriteras före läget i Borensberg.

När Framtid Borensberg protesterade mot att insatser på stationen i Borensberg inte fanns med i Alliansens budget svarade samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Caroline Unéus (M), att de hade för avsikt att budgetera för åtgärder under 2020 eller 2021.

Men nu ser dock läget för stationen i Borensberg ljusare ut.

– Vi har sett att det blir för dyrt att reinvestera i fastigheten i Borensberg som läget är i dag. Därför tittar vi på andra lösningar. Skulle vi inte göra någonting är risken att vi snart får en anmälan till Arbetsmiljöverket även för lokalerna i Borensberg, säger nämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Den lösning som är aktuell är att helt enkelt flytta verksamheten. Kommunen har kontakt med en privat fastighetsägare på orten som man just nu förhandlar med. Tanken är att kommunen i så fall skulle hyra de lokalerna. Vissa åtgärder behöver dock genomföras innan räddningstjänsten verksamhet kan flytta in.

– En annan fördel med att byta lokal är att man också slipper de problem som funnits med att den nuvarande lokalen också har ett ganska dåligt läge, säger Caroline Unéus.

När ett hyreskontrakt kan finnas på plats kan hon inte svara på i dagsläget, men förhoppningen är att det ska undertecknas inom en snar framtid.

– Det här blir en lösning tills vidare. Sedan får vi se vad som händer i framtiden, när den nya vägen är på plats och så, när andra vägar byggs ut, säger Caroline Unéus.

Finns det tankar om att inte ha stationen kvar i framtiden?

– Verksamheten ska finnas kvar som det ser ut just nu, men sedan beror det ju också på hur orten utvecklas i framtiden, säger Caroline Unéus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!