I våras presenterade Motala kommun och polisen de nya medborgarlöftena där det står att man ska arbeta för att motverka kriminalitet och narkotika bland unga och barn genom olika insatser inriktade mot mellanstadiet.
– Det kommer att delas ut informationsmaterial men vi håller även föreläsning kring vad man ska tänka på. De som är riktade mot mellanstadiet handlat om vapes (elektriska cigaretter, reds anm) medan de mot högstadiet handlar mer om narkotika, säger Björn Borg.
Den nationella trenden pekar mot att allt fler unga dras in i kriminalitet och missbruk.
– Tanken med medborgarlöftena är att vi ska arbeta förebyggande och att ligga före helt enkelt. Att ge tips och råd till föräldrar.
Det är framförallt narkotika, både användandet och försäljning, som är ett problem i Motala.
– Vi vet att tillgången till narkotika är stor och vi vet också om att det finns en koppling mellan narkotika och att man dras in i brott, hot och våld.
En del i det förebyggande arbetet är att polisen håller informationsträffar tillsammans med Minimaria och Motala kommun. Även om det arbetet är viktigt finns det även ett ansvar hos föräldrarna, påpekar Björn Borg.
Han lyfter vikten av att våga ställa frågor, vara uppmärksammad på om ens barn ändrar sitt beteende till exempel börjar strunta i skolan eller får en helt ny kompiskrets. Det gäller också att vara uppmärksam på sociala medier, olika appar och barnens ekonomi.
– Den röda tråden är att man är engagerad i sina barn och är nyfiken. Prata med dem och intressera sig för dem, både i den fysiska livet men också på internet, säger han och lägger vikt på att man ska prata med barnet utifrån omtanke.
Några av de appar som används av ungdomar är bild- och videappen Snapchat, de krypterade kommunikationsapparna Signal, Telegram och Wickrme.
– Ser man att ens barn har de här apparna så tycker jag att man ska fråga sina barn varför de har dessa, vilka de pratar med och så vidare. Mycket ligger på föräldrarna och vi möts av att folk säger att det känsligt med telefoner och att man inte vill kolla i dem.
Barn har också integritet, hur ska man hantera det som förälder?
– I den bästa av världar där allt fungerar har de integritet. Men det är när man som förälder börjar få varningstecken och se det här normbrytande beteendet och reagerar. Då får man ta sitt föräldramandat och kliva in.