Vi träffas i systrarnas lagerlokal i gamla Luxorfastigheten där de huserat sedan 2016. Men företagandet började redan långt tidigare. Med en företagande pappa, urmakargrossist, fick systrarna tidigt inblick i branschen och anslöt sig så småningom till hans bolag för att 2007 starta sin egna första online-handel, försäljning av smycken.
Tre år senare föddes Room 99, med fokus på inredningsprodukter. Tjejerna byggde under några år upp en framgångsrik verksamhet och hade 2016 en omsättning på cirka 10 miljoner kronor. Storstadsbor, men också lokala kunder, hittade till nätbutiken med bas och lager i Motala.
Men sommaren 2019 inträffade en tragedi inom familjen.
– Vår mamma dog, helt utan förvarning kollapsade hon, säger Emelie.
– Då gick vi in i något svart hål och orkade inte bry oss om någonting, fortsätter Madeleine.
Hon hade vid tillfället två små barn, Emelie hade också två och var gravid med sitt tredje.
Bara några månader efter födseln bröt även pandemin ut. Den ledde till att systrarna hade begränsad kontakt med sin far som själv befinner sig i riskgrupp.
– Barnen fick inte vara inne hos honom på två år, säger Madeleine.
Att driva företaget vidare efter det som hänt privat, men också det som skedde i världen, blev en kamp. Systrarna berättar hur andra omkring dem framhöll hur bra online-handeln gick av pandemieffekten. Det gjorde det inte för dem.
– Vi bara föll som en sten. Vi såg det men orkade inte reagera, medger Madeleine.
För att klara sig ekonomiskt fick de ta av sina besparingar från tidigare år. Systrarna berättar hur de försökte dra in på alla utgifter för att klara sig och all stress det innebar.
Funderade ni någon gång på att ta andra jobb?
– Kanske inte just då för vi var fortfarande i sådan chock efter vår mamma. Det kändes som att våra liv bara försvann från en dag till en annan, säger Madeleine.
Men 2021 kom någon form av vändning och viljan att kämpa började sakta komma tillbaka.
– Ska vårt företag överleva så måste vi göra något nu annars går vi i konkurs, förklarar Madeleine.
Systrarna reste sig sakta. Under samtalet hänvisar de flera gånger till sin egen pappas livsverk och det märks att det gjort avtryck.
– Det är en skam mot pappa att inte kämpa för han har kämpat otroligt mot sjukdomar och med företagande, säger Emelie.
Att ge upp fanns inte på kartan, säger Madeleine.
Första steget var att skaffa en ny och lokal samarbetspartner som gjorde om hemsidan. Det är snart ett år sedan. I samband med det infördes även fler fraktsätt, som paketskåp och hemleverans, för efter pandemin insåg systrarna att de sannolikt tappat många kunder, främst storstadskunder, för att de bara hade erbjudit fysiska ombud innan.
Nu har omsättningen ökat igen och nya planer är på väg att infrias efter att fler och fler kunder börjat fråga efter en fysisk butik, inte minst de som bor i eller i nära anslutning till länet.
– Vi vill inte säga nej mer, säger Emelie och berättar om flytten till en lokal på Drottningplan till sommaren. Att kombinera e-handel och butik tror de är rätt väg för företaget att komma vidare.
De väljer att lämna runt 600 kvadratmeter yta för cirka 100 kvadrat, men tror att den nya lokalen kommer att räcka också för att tillhandhålla lager. Planen är att sälja presentvaror där utbudet ändras ofta. Vill kunden samtidigt beställa sådant som bara finns online, ska de kunna göra det i butiken. Likaså hämta sina varor där.
Systrarna hoppas kunna öppna under hösten, likaså att på sikt kunna anställa butikspersonal.
Att etablera sig nära stadskärnan, där verksamheter kommer och går, oroar dem inte eftersom de kommer att ha två ben att stå på.
Systrarna har också sin bild av vad de tycker krävs av företag för att överleva i centrum. Att bara se onlinehandeln som stor konkurrent tror de inte på.
– Går du till en nöjespark för att stödja företagaren bakom eller går du dit för att själv få en upplevelse? Man kanske måste jobba lite mer med sig själv. Konkurrens kommer alltid att finnas. Då måste man se, varför ska någon komma till min butik? Man måste göra något som gör det värt att komma till dig, säger Emelie Karlberg och fortsätter:
– Man kan inte kräva att det ska komma kunder, de ska vilja komma. När det går lite dåligt är det lätt att skylla på andra, än att se till sig själv och förändra. Vi har förändrat oss massor.