Tidigare i höst fick de olika förvaltningarna i uppdrag av kommunens säkerhetsforum att se över var de kan spara in el. Det togs fram förslag på åtgärder som sedan skickades vidare till strategisk krisledning.
– En del förslag står vi inte bakom, säger Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör, och förklarar att de fick "tvätta lite" innan de kunde enas om en ny lista med åtgärder som faktiskt ska genomföras.
– Att släcka utomhusbelysningen rimmar inte med det brottsförebyggande arbetet, trygghet och säkerhet, säger han, vilket var ett av de förslag som ratades.
Inte heller förslaget att stänga av samtliga motorvärmare föll i god jord.
– Det tyckte inte vi var rimligt, för det är en arbetsmiljöfråga för våra medarbetare som jobbar med fordonen. Det fick vi synpunkter på från socialförvaltningen, säger han.
Nu har man sammaställt ett dokument med el-besparande åtgärder som ska verkställas. Detta har skickat ut till alla förvaltningschefer, som står bakom åtgärderna. Dokumentet kan delas in i tre delar.
Den första delen handlar om generella råd till alla medarbetare. Det rör sig till stor del om enklare manövrar; till exempel att stänga av datorer och skärmar när man inte är på sin arbetsplats, använda hushållsmaskiner på ett energieffektivt sätt och att inte använda externa värmekällor, och så vidare. Ganska vanliga råd, som har mejlats ut till de som arbetar i kommunen. Det har också lagts upp en film på kommunens intranät om att spara el.
Den andra delen i listan handlar om möjliga åtgärder på kort sikt.
– De kan genomföras successivt, säger Jimmy Szigeti.
Här handlar det om flera olika insatser. Den uppmärksamme har kanske redan märkt att infartsskyltarna till Motala nu hålls släckta under de större delen av dygnet. Nu är de är tända mellan 16-22. Här gick dock åsikterna isär, tekniska serviceförvaltningen vill att de skulle användas som informationskanal.
Vad är främsta skälet till att de släcks?
– Det finns en kostnadsbesparing, det är signalvärde till Motalaborna och omvärlden att vi är med på det här och tar steg.
I simhallen ska man nu ha en bastu igång per omklädningsrum istället för två, och minska till en bastu på relaxen.
Den tredje delen i listan är möjliga åtgärder på lång sikt. Så som att installera närvarostyrd belysning inom- och utomhus, byta till energisnålare armaturer och energismart matlagning.
Enligt Jimmy Szigeti kan det komma fler förslag på åtgärder. El-frågan ska tas upp igen på kommunens säkerhetsforum den 20 december.
– Även om vi har ett bra el-avtal så är det ett signalvärde, och vi förbereder oss för om det blir värre. Vi ska bidra till Sveriges förbrukning och hålla igen.
Detta ska göras:
• Stänga av ventilation och uppvärmning på nätter och helger där det är möjligt.
• Begränsa tider för belysning i idrottshallar (inkl ishall) och på bandyplan.
• I simhallen, ha en bastu igång per omklädningsrum istället för två. Även minska till en bastu på relaxen.
• Bara ha julbelysning tänd när det är mörkt (julgranar, ljusslingor med mera).
• Se över möjligheten att sänka inomhustemperaturer i kontorsmiljöer.
• Ge Securitas i uppdrag att via kommunbilen följa upp onödig belysning.
• Släcka ner infartsskyltarna.
• Se över energiförbrukningen på räddningstjänstens övningsfält när det står tomt.
• Ta fram informationsmaterial.