Förslaget: Flera förändringar i Motalas kollektivtrafik

Färre busslinjer. Nedlagda hållplatser. Borttagna busstråk. Utökning av kollektivtrafik i vissa områden. Flera förändringar för busstrafiken i Motala tätort föreslås.

Den 12 oktober ska trafik- och samhällsplaneringsnämnden fatta beslut om flera föreslagna förändringar för stadsbusstrafiken i Motala tätort.

Den 12 oktober ska trafik- och samhällsplaneringsnämnden fatta beslut om flera föreslagna förändringar för stadsbusstrafiken i Motala tätort.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2023-09-26 18:00

Åtta linjer blir fem

Enligt trafikutredningen, som trafik- och samhällsplaneringsnämnden ska fatta beslut om den 12 oktober, ska antalet busslinjer minskas ner till fem. Föreslaget är att de tre ringlinjerna (308, 309 och 310) ska försvinna. Enligt Fredrik Sunnergren, trafikutvecklare på Östgötatrafiken, ger ringlinjer ofta längre resor.

En utbudsökning under morgnar, kvällar och nätter föreslås, vilket skulle göra trafiken mellan centrum och stadens ytterområden snabbare jämfört med i dag.

undefined
Flera förändringar kan vänta för kollektivtrafiken i Motala tätort framåt.

Ekön

Den tur som linje 305 (riktning Bråstorp) kör genom Ekön föreslås tas bort. Syftet är att korta restiden. En del invånare på Ekön får då en längre sträcka till sin närmaste busshållplats, som längst 650 meter. Enligt Fredrik Sunnergren handlar det om "enstaka fastigheter".

– Vi ser att en del människor får längre, men å andra sidan får boende på andra sidan Lasarettsgatan närmare till mer trafik. Vår bedömning från Region Östergötlands sida är att de här 650 meterna är acceptabla i det här fallet.

undefined
Den tur som linje 305 i dag åker genom Ekön kan komma att tas bort.

Lasarettet

Alla bussar som i dag stannar utanför lasarettets entré föreslås framöver stanna vid hållplats Lasarettet Lasarettsgatan i stället. Motala kommun föreslås också prioritera en upprustning av hållplatsen, som ligger cirka 200 meter från lasarettets entré. Servicetrafik och närtrafik kommer att kunna nyttja hållplatsen utanför entrén även i fortsättningen.

Syftet är att minska restiden, att säkra en eventuell utbyggnad av lasarettet i framtiden och att undvika den trafikosäkra miljön utanför lasarettets entré.

– En av de viktigaste anledningarna är att vi i dag har en väldigt kaotisk trafiksituation framför sjukhuset, säger Fredrik Sunnergren och menar att det är viktigt att färdtjänst och sjuktransport får plats vid entrén.

undefined
Busshållplatsen utanför lasarettets entré kommer framöver inte att trafikeras av linjetrafik, ifall trafik- och samhällsplaneringsnämnden väljer att gå på det förslag som ligger. I stället hänvisas linjetrafikens bussar till hållplats Lasarettet Lasarettsgatan.

Bråstorp och Norra Bergsätter

Bråstorp väntas växa och kollektivtrafiken föreslås följa med i den utvecklingen. En ny hållplats i närheten av den plats där Dynamogatan och Glimmervägen möts samt en flytt av hållplats Bråstorp Östra, till närheten av Biltemas parkering, föreslås.

Enligt förslaget kommer linje 305 inte längre trafikera Bråstorps handelsområde utan i stället vägen Slingerbulten för att nå de nya bostadsområdena. I stället kommer linje 302 trafikera handelsområdet och Norra Bergsätter.

Den nya hållplatsen på Slingerbulten var "ett starkt önskemål från Motala kommun", enligt Fredrik Sunnergren. Hållplatsen, med tillhörande vändplats, uppges vara avgörande för att den föreslagna linjedragningen ska fungera. En ombyggnation av Bråstorp Västra krävs också. Därtill behöver mötesproblemen på den enfiliga bussgatan vid Bråstorp centrum åtgärdas.

undefined
För den som reser med linjetrafik inom Motala tätort finns det flera förslag till förändringar att hålla koll på framåt.

Varamon

Någon kollektivtrafik i Varamon finns det inte planer på i dagsläget. För det krävs ett större resandebehov än vad som finns i dag, enligt Fredrik Sunnergren. Han lyfter att det kan bli aktuellt för Östgötatrafiken att trafikera området om de stora projekt som planerats kommer på plats (ishallar, Lalandia och en ny simhall).

– Hela vägen genom Varamoområdet finns det också ganska många problempunkter i infrastrukturen, säger Fredrik Sunnergren och lyfter att det förs en dialog med kommunen kring vilka insatser som behöver göras för att möjliggöra kollektivtrafik i framtiden.

undefined
Det är inte aktuellt att införa kollektivtrafik i Varamoområdet i nuläget. Det beskedet ger Fredrik Sunnegren, trafikutvecklare på Östgötatrafiken.

Marieberg och Södra Bergsätter

Trafiken i de två områdena föreslås läggas ner, på grund av lågt resande. De resurser som finns där i dag ska i stället användas i Norra Bergsätter och handelsområdet i Bråstorp. Servicelinje 312 kommer även fortsättningsvis att erbjudas.

– På så sätt är vår bedömning att vi får ett större resande totalt och en större total nytta för befolkningen i Motala, säger Fredrik Sunnergren.

Vissa invånare i både Marieberg och Bergsätter får enligt förslaget längre till sin närmaste busshållplats. I Marieberg kommer hållplatserna Gullvivegatan, Violgatan och Mariebergs Gård inte längre trafikeras. Hållplatserna Sandkullsvägen, Bergborraregatan och Bergtallsgatan, i Södra Bergsätter, kommer inte heller att trafikeras av linjetrafik.

undefined
Flera förändringar kan vänta för stadsbusstrafiken i Motala tätort framåt.

Södra skolan

Det har tidigare funnits ett förslag att ta bort hållplats Södra skolan, på grund av trafiksituationen, men det är inte längre aktuellt.

– Det är en väldigt osäker plats, men nu håller Motala kommun på att bygga om den hållplatsen så att den ska bli mer trafiksäker. Då har vi sagt att vi kan fortsätta stanna där, förklarar Fredrik Sunnergren.

undefined
Det har tidigare funnits diskussioner om att ta bort hållplats Södra skolan. Det gör det inte längre.

Om nämnden går på förslaget till beslut träder ändringarna i kraft till sommaren 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!