LISTA: Här är riskerna med att lägga ner Smedsby skola

I kommunens riskbedömning för nedläggningen av Smedsby finns flera punkter som löper hög risk för skada om de inte åtgärdas.

Bildningchef Anders Pantzar menar att det inte finns några större risker med flytten av Smedsby skola och att arbeter med de mindre som man lokaliserat främst kommer arbetas med när skolan flyttat.

Bildningchef Anders Pantzar menar att det inte finns några större risker med flytten av Smedsby skola och att arbeter med de mindre som man lokaliserat främst kommer arbetas med när skolan flyttat.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-11-12 17:00

Beslutet om framtiden för Smedsby skola tas 13 november. Motala kommun vill, på grund av dåliga skollokaler och färre elever, satsa på större skolor. 

I kommunens riskbedömning för just Smedsby skola och förskola framgår det i flera punkter att det finns en medel till mycket hög risk att flytten kan innebära skada för elever och personal. Bildningschef Anders Pantzar har fått svara kring de risker som lyfts. Här är några av punkterna:

Smedsby skola:

Splittrade klasser

Ovisshet och oro kan uppstå när eleverna flyttas. Kan leda till slitningar och konflikter i klassen. Kan skapa ett hårdare arbetsklimat mellan elever.

– Vi måste jobba med det här, och vi har ganska lång tid på oss. I Smedsbys fall är det inte förrän 2027. Vi ska jobba med att skapa en delaktighet i flytten och var man kommer ta vägen, säger Anders Pantzar.

Ovisshet kring anställningarna

Kommer personalens tjänster att finnas kvar. Om de finns kvar, var hamnar de då?

– Att vi skulle säga upp skolpersonal finns inte. I grundskolan har vi en behörighet på 75 procent. Det som skulle kunna hända är att de som är visstidsanställda och som inte har lärarlegitimation kan påverkas.

Stora skillnader mellan personalgrupper kan ge samarbetssvårigheter och konflikter

Flytten kan skapa förvirring kring arbetsroller och ansvarsområden. Kan leda till frustration och ineffektivitet.

– Vi måste arbeta med det ordentligt. Det är klart att man har olika skolkulturer och att de möts när man flyttar ihop. De svårigheter som kan uppstå måste tas upp och jobbas med.

Oro kring att lärarna inte ska få inflytande på sin nya arbetsplats.

– Alla ska ha delaktighet på sin arbetsplats oberoende av vilken skola man än jobbar på. Man brukar säga att delaktighet inte alltid är att man får som man vill. Delaktighet är att man verkligen får vara med och säga sin mening och påverka.

undefined
Beslutet om Smedsby skola tas under onsdagen den 13 november.

Smedsby förskola:

Barn med diagnos riskerar att bli mer utåtagerande eller tysta. Kan leda till högre arbetsbelastning

– Elever som har en utmaning i sig själva har naturligtvis det extra jobbigt för att byta. Man får förbereda dem. Barnen måste få vara delaktiga i det hela, exempelvis få besöka sin nya skola innan man flyttar.

Stor matsal innebär höga ljud. Samordning i stort hus kan leda till stresspåslag

– En större enhet innebär inte automatiskt att det blir stökigt. Förskolan arbetar med mindre barngrupper. Grupperna är inte större på en större förskola. Samordningen kommer även bli enklare med en större verksamhet.

Oroliga vårdnadshavare

– Man måste bara visa förståelse för att man tycker att det är jobbigt och svårt. Men hela Sverige står inför att man måste ju ta bort skolor för att man har alldeles för mycket lokaler.

Kommunen har gjort intervjuer med lågstadieelever kring flytten. Första frågan om trivsel på skolan/fritids fick svar som: "Jag trivs jättebra här", "Det är en väldigt bra och stor skolgård" och "Skolan är en bra plats där jag känner mig hemma".

På fråga två; Hur tror du att det skulle kännas att vara på en annan skola?, svarar eleverna: "Jobbigt för man inte känner alla", "Jag vill vara kvar på min skola" och "Läskigt fast roligt. Annorlunda och konstigt".

Kommunen landar i att barnen trivs i sin miljö idag och uttrycker oro för att flytta. Men att många också är nyfikna. Det står att även om deras röst väger tungt i och med Barnkonventionen så måste andra perspektiv vägas in. 

Förslaget om att lägga ned Smedsby skola motiveras med att det är ett sätt att ta ansvar för bland annat kompetensförsörjning och större möjlighet att ge rätt förutsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!