Nedläggningsförslaget: Risker och negativa effekter

Den föreslagna nedläggningen av El Sistema kommer med flera risker och negativa effekter. Det visar risk- och barnkonsekvensanalyserna som gjorts.

Under kommunfullmäktigesammanträdet i november fick representanter från bildningsnämnden ta emot en namninsamling, där drygt 1400 personer protesterade mot nedläggningsförslaget av El Sistema. På bilden syns bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M), El Sistemas Fredrik Andersson, kulturengagerade Stefan Sörqvist och bildningsnämndens förste vice ordförande Per Stark (M).

Under kommunfullmäktigesammanträdet i november fick representanter från bildningsnämnden ta emot en namninsamling, där drygt 1400 personer protesterade mot nedläggningsförslaget av El Sistema. På bilden syns bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M), El Sistemas Fredrik Andersson, kulturengagerade Stefan Sörqvist och bildningsnämndens förste vice ordförande Per Stark (M).

Foto: Thomas Augustsson

Motala2023-11-15 05:30

Under onsdagen ska bildningsnämnden fatta beslut om El Sistemas vara eller icke vara.

– Det här handlar inte om att El Sistema är en mindre bra verksamhet, säger Per Stark (M), förste vice ordförande, och fortsätter:

– Det handlar om att vi är i en enormt ansträngd tid ekonomiskt och vi behöver göra tuffa prioriteringar. Vi har valt att behålla pengarna i skolan.

undefined
"Jag kan inte säga emot riskerna som de ser, för det är deras tolkning", konstaterar bildningsnämndens förste vice ordförande Per Stark (M).

Men, han framhåller ändå att det är en svår fråga. Risk- och barnkonsekvensanalyserna visar på flera risker med att lägga ner verksamheten. Att bemöta dem ser Per Stark som "ett omöjligt uppdrag".

– Jag kan inte säga emot riskerna som de ser, för det är deras tolkning.

Hur kommer riskerna att påverka er i beslutsfattandet?

– Allt är en samlad bild. De finns med i det samlade beslutet.

undefined
En risk- och barnkonsekvensanalys av förslaget att lägga ner El Sistema har nu gjorts. Den visar på flera negativa effekter. Tidigare har en musikmanifestation genomförts, för att protestera mot förslaget.

Några av de risker som lyfts i analyserna är:

Fortsatt utanförskap hos barn och vuxna i de två områdena. En del av verksamheten handlar om att minska utanförskap och att nå invånare som annars är svårtillgängliga.

– Det är svårt att bedöma ifall det blir ett utanförskap. Man vet ju inte säkert ifall El Sistema har minskat utanförskapet, kommenterar Per Stark och framhåller att andra satsningar finns kvar i Charlottenborg, däribland fritidsgården.

Minskad integration för barn och vuxna. Verksamheten ger barn och föräldrar möjlighet att träffas över samhällsgränser. Möjligheterna till det blir färre om verksamheten minskas ner eller försvinner.

– Det är klart att man kan se en risk i det, säger Per Stark och framhåller att det trots allt är ett projekt som syftar till integration.

Samtidigt konstaterar han att det är svårt att mäta effekterna.

undefined
En risk som identifierats är minskad integration för både barn och vuxna, eftersom El Sistema ger barn och föräldrar möjlighet att träffas över samhällsgränser. (Genrebild)

Kommunens mål, som säger att antalet elever i Kulturskolan öka, kan påverkas och inte uppnås.

– Det är klart att det kan vara en risk. Sedan tänker jag att skolans ordinarie musikundervisning kan vara attraktiv nog och de kan få stimulans att utöva musik och instrument där och att det sedan kan leda till att man fyller Kulturskolans vanliga platser.

Barnen förlorar bra förebilder, både jämnåriga och vuxna. Förebilder är avgörande för mångas livsval.

– Det är jättesvårt, nästan omöjligt, att svara på. Det är klart att det finns förebilder i El Sistema som är bra.

Men, Per Stark konstaterar samtidigt att det finns bra förebilder även i fritidsgårdar, idrotten och skolan.

Uppsägningar när totalt 3,5 tjänster försvinner från Kulturskolan.

– Läget är som det är och det är klart att det är olyckligt.

undefined
De risker som lyfts i analyserna finns med i beslutet kring El Sistemas vara eller icke vara. Det framhåller Per Stark (M), bildningsnämndens förste vice ordförande. "Allt är en samlad bild", säger han.

Kulturskolans övriga elever, utanför El Sistemas verksamhet, kan påverkas i form av begränsat utbud och färre elevplatser.

– Jag kan förstå tanken, men det kan vara delade meningar om det.

Det är generellt en utmaning att ge flickor i utanförskapsområden en aktiv fritid. El Sistema möter 500 barn i veckan och cirka 100 av dessa har hittat en fritidsaktivitet när verksamheten inte längre är obligatorisk i skolan.

– Det är klart att det är en utmaning och något som man måste känna till och ta med. El Sistema, det är klart att de har gjort ett bra jobb där, men återigen handlar det om att vi vill ha pengarna i skolan.

Per Stark konstaterar att det är en svår risk att bemöta.

– Det är klart att jag vet att det är svårt att fånga upp flickor i utanförskap. 

Ett fortsatt ekonomiskt samarbete med Platen kan inte förväntas ersätta eller nå samma mål som den verksamhet som finns idag.

– Det är svårt att svara på innan. Det får framtiden utvisa. Inget beslut är fattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!