Den senaste resan arrangerades 2019. Då deltog omkring 800 elever från årskurserna sju, åtta och nio. Totalt 19 bussar körde till Göteborg och eleverna fick betala ett subventionerat pris, 500 kronor per person, enligt Robert Ström, enhetschef för ungdoms- och fritidsgårdarna i Motala kommun.
Nu väntar en besparing för enheten – på 250 000 kronor.
– Det är ungefär det belopp det har kostat varje år att genomföra Lisebergsresan, säger han.
Enligt Ström har man fått se över hela verksamheten, för att kunna hantera den stora besparingsåtgärden. Han framhåller att personalkostnaden är den största posten, men där vill man inte göra några avkall.
– Om vi då har en aktivitet som kostar så otroligt mycket, då är det i sådant fall det vi kan spara på. Det här är den absolut största enskilda kostnaden vi har, säger han om Lisebergsresan.
Enligt Ström har enheten, i samband med att de lade fram förslaget, också skickat med en möjlig konsekvensanalys av besparingen. Han säger att man beskrivit för politiken att det finns risker, sett till att skolavslutningen ibland mynnar ut i fylla, skadegörelse och bråk.
– Men så har vi inte upplevt att det blivit under de senaste två åren.
Samtidigt medger han att den härliga upplevelsen, som traditionen inneburit, försvinner.
Var det lätt att välja bort just Lisebergsresan?
– Det var absolut inte ett lätt beslut, det gäller alla besparingskrav och det är varken första eller sista gången som vi får krav ända ner på enhetsnivå. Men om man ska jämföra en enskild dag med att gå in och påverka övrig verksamhet hela året, då var det ett lätt beslut.
Har du någon förståelse för om det finns elever som blir besvikna över att resan försvinner?
– Självklart. Jag skulle också bli besviken om roliga saker man arrangerat inte blir av. Här har vi haft pandemin som först ställde till det och nu har vi besparingskrav kring just den här aktiviteten. Vi får leva efter de medel vi har och då får vi försöka hitta på andra alternativa aktivteter.
Samtidigt är han inte främmande för att återinföra resan på skolavslutningen om ekonomin skulle förändras.
– En knapptryckning bort och en kassasäck tillbaka till oss så kan vi åter genomföra det här. Vi har strukturerna, organisationen och vet hur det går till. På så sätt, om vi får medel, åker vi mer än gärna till Liseberg.