Östergötland har fått ännu ett vargrevir, även den här gången i Motala kommun. Därmed har Östergötland nu två och ett halvt revir. Vargar från alla tre reviren rör sig inom Motala kommun.
Hur kommer det sig att tre vargrevir har lockats till Motala?
– Det är väldigt svårt att svara på. Bevisligen så har de hittat hit. Vargar söker sig över stora områden och i det här fallet har de etablerat revir här, säger Jim Forsberg, vilthandläggare på länsstyrelsen Östergötland.
Reviret delas med Örebro län och räknas som ett halvt enligt länsstyrelsens sätt att räkna. Det kallas Tisarenreviret, efter en sjö i Örebro län.
– Det är strax norr om Godegård och sedan upp till Hallsberg. Det är ett ganska stort område, mestadels skog.
Vargarna från de tre reviren rör sig även utanför sina revirmarkeringar och skulle kunna mötas, bekräftar Jim Forsberg.
– Då kan det uppstå någon form av konflikt mellan vargarna. Men inget som vi har sett enligt de spårningar som vi har gjort i vinter tyder på det.
Det är en hona från Långbogenreviret, Östergötlands första revir, och en hane från Sjundareviret, som ligger mellan Stockholms och Södermanlands län, som har bildat par.
Från Sjundareviret kommer också de två vargar som i början av april bekräftades ha slagit sig ner mellan Karlsby och Tjällmo och bildat det nya Fågelmossenreviret.
Är den nya hanen bror till Fågelmossenparet?
– Så kan det vara. Om de är helt syskon eller inte vet vi inte.
Jim Forsberg säger att det inte finns några tecken på att ytterligare vargar från Sjundareviret skulle kunna komma för att slå sig ner i Motala.
– Men det är ett revir som är ganska etablerat. Det har funnits under en längre tid och var ett av de första sydligare reviren. Det har kommit valpar från det reviret under ett flertal år. Det kan ju påverka att det rör sig fler individer från det området.
Vargen får sina valpar under perioden april–maj och det skulle kunna vara en kull på väg till det nya reviret.
– De har rört sig ihop under parningstid, men om det blir något eller inte får vi vänta och se.
Förra våren föddes minst fyra valpar i Långbogenreviret. Länsstyrelsen inventering visade att det fanns minst sju vargar i det reviret. Med de två vargar som etablerat sig i Fågelmossen och det nya paret som nu har slagit sig ner vid länsgränsen, varav en kommer från Långbogen, uppgår antalet vargar i Östergötland till minst tio, förutsatt att ingen annan tidigare valp också har sökt sig iväg ifrån Långbogenreviret.
Det var i Örebro län som det nya paret först bekräftades innan DNA-prover kunde visa att reviret sträcker sig in i Östergötland och Motala.
– Örebro säkrade reviret tidigare i vintras. Vi hade vår spårning i slutet av mars och då visade det sig att det var samma individer som har gått även här.
Hur går det till när ett nytt revir bekräftas?
– Till att börja med har vi en bra kontakt med allmänheten. De rapporterar in spår och observationer. Det är hela grunden. Vi är jättetacksamma för den hjälpen. Om vi får vi in en observation så åker vi upp om vi bedömer att det är intressant. Då har vi helt enkelt spårat de här individerna. Lyckats hitta revirmarkeringar. Där de har kissat på samma ställe till exempel. Sedan tar vi DNA-prov på dem, säger Jim Forsberg.