Långa passköer i Motala – nya tider går åt på minuter

Behöver du nytt pass? Då kan du få vänta. Första lediga tid i Motala är september. Nu släpps nya tider för att få bukt på problemet.

Det är flera månaders väntetid för att göra pass i Motala. Nu släpps nya tider och det planeras för lördagsöppet.

Det är flera månaders väntetid för att göra pass i Motala. Nu släpps nya tider och det planeras för lördagsöppet.

Foto: Rita Furbring/Arkiv/TT

Motala2022-03-10 06:00

Svenskarnas resande har minskat kraftigt under pandemin och en konsekvens av det är att många pass har blivit för gamla. När restriktionerna mot covid-19 togs bort den 9 februari i år blev det snabbt hårt tryck på landets passexpeditioner. 

– Många vill ut och resa och skaffa pass nu. Då blir det så här tyvärr, säger Fredrik Bergengren, gruppchef för receptionen på Motalas polisstation.

Under onsdagen var väntetiden för att göra pass i Motala nära ett halvår, med första lediga tid den 1 september. Köerna är ungefär lika långa i hela landet.

Nu utlovas fler lediga tider. Tipset är att hålla koll i bokningssystemet på polisens hemsida.

– I måndags eftermiddag släppte vi 70 nya tider för den här veckan. De gick på mindre än fem minuter. Så det går fort, säger Fredrik Bergengren.

Verksamheten lägger nu in extra passtider när det är möjligt.

– Vi har öppnat stationen bara för tidsbokade pass mellan klockan nio och tio den här veckan. Vanligtvis öppnar vi tio, säger han och fortsätter:

– Tanken är att vi ska ha lördagsöppet någon lördag i april för att kanske också kunna nå de som inte har möjlighet att komma en vanlig veckodag.

Hur märker personalen av det ökade trycket?

– Personalen får mycket mer frågor än vanligt om det finns drop in-tider, avbokningar eller tider som inte syns på hemsidan. Så är det inte, vi har inga extra tider och inte heller någon reservlista så att vi kan ringa upp folk. Det är tidsbokningen som gäller, säger Fredrik Bergengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!