Länets lodjursjakt sticker ut: "Helt tokigt"

Mindre än två veckor in i årets licensjakt hade majoriteten av de 201 lodjuren i årets licensjakt fällts. Samtidigt hade bara ett enda lodjur skjutits i Östergötlands norra jaktområde. Nu har inget lodjur skjutits här sedan 12 mars.

År 2023 har man beslutat att 28 djur får fällas i Östergötlands län. Fyra av dem återstår.

År 2023 har man beslutat att 28 djur får fällas i Östergötlands län. Fyra av dem återstår.

Foto: Heiko Junge/TT

Motala2023-03-24 20:00

Just nu pågår årets licensjakt på lodjur. 14 länsstyrelser har tillåtit jakt på totalt 201 svenska lodjur i år. Nu återstår bara sju. Fyra av dem i finns i Östergötlands norra jaktområde, norr om Motala ström.

– Det vi kan se är att det skjuts många fler lodjur när det är snö. Det beror på att det är lättare att se var lodjuren är då. Det är helt enkelt lättare att hitta dem. Sen har ju snön försvunnit, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Är det hela förklaringen? De första sju lodjuren i Östergötland fälldes 2–6 mars, innan snön föll.

– Det finns ingen annan förklaring som vi på länsstyrelsen känner till, säger Lovisa Häggström.

Men Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant har en annan teori.

– Man kan ju spekulera i att det kanske inte finns så många lodjur som man trodde, säger han.

– Ett skäl skulle också kunna vara att jägare och markägare har blivit oerhört mycket skickligare på att fånga upp lodjur med kameror. Jag tror att man kanske tror att det har ökat jättemycket för att man har mycket bättre teknik för att hitta lodjuren ute i naturen nu.

Magnus Orrebrant säger att han redan tidigare har konstaterat att Östergötland sticker ut i årets licensjakt. Tilldelningen av antalet tillåtna lodjur placerar är den tredje högsta i landet.

– Jag har pratat med jägare från Östergötlands län som tycker att lodjursjakten är helt galen. Det ringde en till mig som sa att "vi hinner inte med att hålla efter klövviltsstammarna och ändå ska man skjuta lodjuren", säger han.

I Östergötland beviljades förra året skyddsjakt på dovhjort efter att stor viltstam hade orsakat stora skador på åkrar.

– Att man då ska skjuta lodjuren som håller efter klövviltsstammarna är helt tokigt, säger Magnus Orrebrant. 

Totalt får 28 lodjur skjutas i Östergötland under licensjakten som pågår under mars månad. Men antalet honor i reproduktiv ålder är begränsat till högst fem i den södra jaktområdet och högst fyra i det norra. 

När den femte vuxna honan söder om Motala ström sköts den 8 mars avlystes jakten i det södra jaktområdet. Efter det sköts ytterligare åtta djur i Motalas och Finspångs kommuner, men sedan den 12 mars har inga fler lodjur fällts i länet.

– Lodjuren rör ju på sig. När de har inventerat så kan de ha hittat lodjur på vissa ställen, men de behöver inte vara kvar, säger Magnus Orrebrant.

Jaktområdet norr om Motala Ströms vattensystem, där de fyra återstående lodjuren får skjutas, angränsar mot Örebros och Södermanlands län. Där har länsstyrelserna valt en annan väg än i Östergötland när det kommer till årets licensjakt. Södermanland har ingen licensjakt på lodjur alls och Örebros länsstyrelse tillät licensjakt två djur i år. 

– Vi hade en ganska stor jakt under mars 2022. Då fälldes nio lodjur. I år ville vi ha lite större säkerhetsmarginal, säger Lena Jörgenssen, vilthandläggare på länsstyrelsen i Örebro.

Örebro har en mininivå på sju familjegrupper, det vill säga en mamma med ungar, i länet. I inventeringen inför årets licensjakt hade de 8,5, vilket var en minskning från föregående år. Att det blir en halv beror på att familjegrupper som befinner sig på båda sidorna av en länsgräns räknas som en halv. Östergötland har enligt sin inventering 17 familjegrupper, varav åtta delas med andra län och räknas som halva.

Hur det ser ut med årets inventering vill Lena Jörgenssen inte säga än.

– Det tyder än så länge på att det inte har minskat i år.

En som har engagerat sig mot licensjakten på lodjur i Östergötland är biologen och jägaren Gunilla Wetterling. Hon har en annan teori om varför jakten har avstannat i länet. 

– Jag känner en del jägare och de har inte haft något intresse för att jaga lodjur, säger hon.

Att opinionen mot licensjakten har varit stark i år tror hon också kan ha skapat en ovilja till att delta i jakten.

– Den kan nog ha påverkat intresset bland jägarna, säger hon.

Licensjakt på lo

Utöver de fyra djuren i Östergötlands norra jaktområde återstod under fredagaseftermiddagen ett lodjur i Västernorrland och två i Västmanland innan årets licensjaktkvot är fylld.

I Östergötland är licensjakten på lodjur uppdelad i två jaktområden, norr och söder om Motala Ströms vattensystem.

18 jägare har skjutit ett lodjur var i länet. Tre jägare har skjutit två lodjur var, varav två stycken har skjutit ett i vardera jaktområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!