Flera klagandepunkter kring Lalandia har inte prövats

Fladdermössen var det som fällde detaljplanen där Lalandias huvudanläggning och kommunens nya simhall är planerad. Fler klagandepunkter fanns med i överklagandet, men dessa har domstolen inte prövat.

Den största detaljplanen för Lalandiaprojektet har upphävts i Mark- och miljööverdomstolen. Endast en klagandepunkt prövades av domstolen.

Den största detaljplanen för Lalandiaprojektet har upphävts i Mark- och miljööverdomstolen. Endast en klagandepunkt prövades av domstolen.

Foto: Peter Calén

Motala2023-05-11 16:00

Mark- och miljödomstolen valde i november 2021 att godkänna detaljplanen för Lalandias huvudanläggning, där kommunen också planerar sin nya simhall. Domen överklagades och detaljplanen har nu prövats av Mark- och miljööverdomstolen. Där blev beslutet att upphäva den.

Det är bara fladdermössen som Mark- och miljööverdomstolen har tagit hänsyn till i sin bedömning. I domen framgår att eftersom fladdermössen så tydligt fällde detaljplanen gör domstolen ingen prövning av de övriga synpunkterna.

– Om det inte har någon betydelse för utgången måste inte en domstol pröva alla andra skäl för utgången som någon har framfört, säger hovrättsråd Lars Olsson.

undefined
Här, på gräsytan bakom restaurangen ChopChop, är Lalandia tänkt att byggas. Nu har Mark- och miljööverdomstolen dock upphävt detaljplanen.

De övriga punkterna i överklagandet vill han inte kommentera kring. Huruvida någon av de andra aspekterna skulle kunnat fälla detaljplanen kan han inte heller besvara.

– Då skulle jag uttala mig om saker som vi inte har tagit ställning till. Jag kan inte säga någonting om hur vi skulle ha bedömt olika saker som vi inte har prövat.

I överklagandet framhålls att platsen för etableringen skulle vara ett särskilt skyddsvärt område, ett så kallat Natura 2000. Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som betraktas som särskilt skyddsvärda.

Det lyfts också att etableringen skulle innebära risker för utsläpp i natur och miljö, då ett stort trafikflöde skulle störa och påverka miljön och människors hälsa. Man menar dessutom att den biltrafik som etableringen skulle innebära problem med buller.

"Vägtrafiken är i dag den största bullerkällan i Sverige, och antalet invånare som störs av vägbuller ökar stadigt", skriver man.

undefined
Den största detaljplanen för Lalandiaprojektet har upphävts i Mark- och miljööverdomstolen. Endast en klagandepunkt prövades av domstolen.

I överklagandet står det också att den naturvärdesinventering som genomförts är partisk, då kommunens egna ekologer står bakom utredningen. Det finns även en oro kring hur djurlivet skulle påverkas av byggnationen. Det står att området är rikt på fåglar och att de delar av området som är ljusa och soliga även uppfyller vildbins behov.

Man lyfter också att området för Lalandias huvudanläggning ger förutsättningar för att läderbaggen skulle kunna förekomma, då den återfinns i andra områden i Östergötland med gamla ekar. Enligt Naturvårdsverket är läderbaggen rödlistad i både Sverige, Europa, EU och globalt. Ett antal riktade åtgärder föreslås för att få minskningen av läderbaggen att upphöra.

I överklagandet lyfts också att grannar till området enbart skulle ha en smal gata som skiljer dem från detaljplanens fastighetsgräns, vilket skulle innebära stor insyn. Detta menar man skulle medföra en drastiskt försämrad boendemiljö.

Man framhåller även att en Lalandiaetablering skulle påverka landskapsbilden. Man lyfter att området i dag karaktäriseras av låg bebyggelse av enfamiljshus för permanent boende och fritidsboende samt att den strandnära tallskogen med grova, gamla tallar är "Varamons signum".

Därtill lyfter man att etableringen av Lalandia skulle innebära en avvikande bebyggelse om 35 000 kvadratmeter med en totalhöjd om 29 meter. Man skriver även att den nu gällande översiktsplanen, ÖP 06, säger man ska eftersträva att bevara områdets karaktär.

undefined
I överklagandet lyfts att en Lalandiaetablering skulle påverka landskapsbilden. Man skriver bland annat att den strandnära tallskogen med grova, gamla tallar är "Varamons signum".

Vi ringer upp kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) och frågar hur han ser på att Mark- och miljööverdomstolen enbart har prövat en av klagandepunkterna, fladdermössen.

– Det är så Mark- och miljööverdomstolen valt att agera. Det betyder för mig att vi behöver gå igenom alla detaljer och komplettera eftersom vi inte vet hur de ställer sig till detaljplanen i övrigt. Det vi vet är att mark- och miljödomstolen biföll vår detaljplan, men vi vet att de kan göra olika bedömningar, säger han och tillägger:

– Vår ingång är fortsatt att projektet ska genomföras. Därför behöver vi gå igenom alla delar i detalj.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) säger att kommunen kommer att säkerställa att de gör allt som de kan för att ta fram detaljplaner som ska vinna laga kraft.

Ser du någon risk för att de övriga punkterna ska riskera att fälla den nya detaljplanen, som ni ska ta fram?

– Jag tänker att det är därför som det är viktigt nu att vi går igenom allting och tittar på om vi behöver förtydliga några andra delar också och om det är någonting som behöver kompletteras utifrån att det har gått lång tid sedan de första detaljplanerna antogs. Det är lite tidigt att spekulera i, men vi kommer säkerställa att vi gör allt vi kan för att ta fram detaljplaner som ska vinna laga kraft.

Mark Henriksson konstaterar att det är svårt att gå in i specifika detaljer vad gäller de övriga klagandepunkterna, som inte prövats av Mark- och miljööverdomstolen, men att huvudbudskapet alltså är att kommunen ska jobba vidare för att de nya detaljplanerna ska bli antagna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!