Kvinnojouren om lagförslaget: "Blir som ett fängelse"

Regeringen vill införa ett särskilt tillstånd för skyddade boenden. Enligt Kvinnojouren i Motala riskerar föreningen då att få stänga sitt boende.

Kvinnojouren Motala mötte politiker i Motala för att bland annat prata om hotet att deras skyddade boenden hotas. Med från Kvinnojouren var Helena Fredriksson, Elin Lindsmyr, Tina Olby, Sandra Kindström, Lotta Ring och Anna Frostemark.

Kvinnojouren Motala mötte politiker i Motala för att bland annat prata om hotet att deras skyddade boenden hotas. Med från Kvinnojouren var Helena Fredriksson, Elin Lindsmyr, Tina Olby, Sandra Kindström, Lotta Ring och Anna Frostemark.

Foto: Privat

Motala2022-09-04 06:00

– Regleringarna i förslaget slår hårt mot de ideella boenden som många av Kvinnojourerna runt om i landet driver, precis som här i Motala. 

Elin Lindsmyr är vice ordförande i Motala Kvinnojour och kontaktperson för den delegation från föreningen som för några dagar sen besökte lokala politiker vid valstugorna på torget.

En fråga som diskuterades var det lagförslag som regeringen lagt fram och som i korthet betyder att boenden som ska användas framöver måste uppfylla en lång rad kriterier för att få användas.

– Vi ser stora nackdelar med förslaget, inte bara ekonomiskt. I förslaget ställer man exempelvis krav på skottsäkert glas, vaktbolag, övervakningkameror och den typen av fysiska säkerhetsanordningar som skulle betyda att man bygger rejäla fysiska barriärer och att våra boende skulle känna sig väldigt instängda, nästan som i ett fängelse. 

– I ett skyddat boende handlar det tvärtom till största delen om det inre skyddet. Att återta sitt eget liv och bygga upp sig själv är de viktigaste parametrarna. 

Om förslaget blir verklighet säger Elin Lindsmyr att den ideella Kvinnojouren kan komma att behöva kommunens stöd för att fortsätta verksamheten som det ser ut idag.

– En del av vår övriga verksamhet finansieras av intäkter från det skyddade boendet. Om vi tvingas lägga ner det finns en stor risk att vi i längden inte heller kan fortsätta med andra delar, som stödsamtal och liknande.

Förutom frågan om lagförslaget hade Kvinnojouren ställt ytterligare frågor inför mötet med politikerna via en enkät. Det handlade bland annat om vilka politiska förslag gällande arbetet mot mäns våld mot kvinnor som partierna lagt fram i kommunfullmäktige under mandatperioden och vilka åtgärder man vill se under kommande fyra år efter valet som bara är någon dryg vecka bort.

– Vi tycker att vi fick bra svar och det blev tydligt att alla åtta partier i kommunfullmäktige anser att vi gör ett viktigt arbete som man vill ska fortsätta.

Elin Lindsmyr fortsätter:

– Det som blev tydligt är att majoriteten av partierna också anser att det behövs fler utbildningsinsatser om de här frågorna inom den kommunala verksamheten och att vi i Kvinnojouren ska vara en aktör. Det handlar om att utbilda personal inom främst skola, vård och omsorg och att vi ska vara en naturlig del i det arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!