Kvinna träffades av flaggstång under Minivättern

En person träffades av en flaggstång som välte när en kraftig hagelstorm drog in över Minivättern i söndags. Nu plockar arrangörerna bort dem. "Vi vill inte att det ska hända igen", säger vd Oskar Sundblad.

Det blev kaosartat i Stadsparken när hagelstormen drog in under Minivättern. De kraftiga vindarna drog omkull en stor flaggstång som träffade en kvinna. Nu tas de bort, av säkerhetsskäl.

Det blev kaosartat i Stadsparken när hagelstormen drog in under Minivättern. De kraftiga vindarna drog omkull en stor flaggstång som träffade en kvinna. Nu tas de bort, av säkerhetsskäl.

Foto: Mikael Grahn

Motala2024-06-10 18:00

När man ser bilderna på flaggstängerna förstår man hur stor kraften var i det oväder som drog in över Vätternpromenaden under söndagseftermiddagen. En av dem träffade en kvinna.

– Första hjälpenpersonal samt läkare från Vätternrundan var snabbt på plats och personen i fråga behövde ingen vidare vård, berättar Oskar Sundblad.

Han stod själv som speaker vid tillfället och man tog snabbt ett beslut om ett väderbreak med uppmaningen att deltagare och anhöriga skulle ta skydd så gott det gick.

Mitt i den stormen så slogs tre av flaggstängerna, alla med en stor betongklump i botten, omkull. 

– Det kunde gått mycket värre, absolut, och vi är väldigt lättade över att det gick förhållandevis bra. Men jag vill påstå att vi inte hade kunnat förutse att det här skulle hända. Vi har haft den här typen av flaggstänger, sammanlagt nio stycken, på samma sätt i flera år och inget har hänt trots kraftiga vindar. 

Han fortsätter:

– Men nu har det hänt och då vill vi verkligen försäkra oss om att det inte händer igen, därför har vi beslutat att plocka bort samtliga stänger av samma konstruktion inför Vätternrundan kommande helg. 

Har du någonsin behövt ta ett väderbreak tidigare?

– Nej, aldrig. Så det var en väldigt speciell situation med ett extremt väder som jag tycker att vi hanterade på ett sätt som vi bedömde var det lämpligaste där och då. Vi är en lärande organisation och lär oss hela tiden av saker som dyker upp.

Han fortsätter:

– Sen vill jag verkligen ge en eloge till alla barn och deras anhöriga som alla var hjältar i stunden. Minivättern är mitt eget favoritarrangemang under veckan med all den förväntan och stolthet som barnen uppvisar inför start och när de gått i mål. Så jag är glad att vi kunde slutföra loppet och ge alla chansen att fullfölja sitt eget lopp.

I övrigt flöt saker och ting på som planerat den första helgen, enligt Oskar Sundblad. 

– Vi hade nästan 7 000 startande under helgens lopp och det är vi väldigt nöjda med.  

Lördagens Tjejvättern lockade 1 681 startande, medan 2 947 personer startade i Halvvättern och 784 i Vätternrundan 100 km. Till MTB-Vättern kom 973 personer till start, medan omkring 500 barn deltog i Minivättern. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!