Kulturkrockar stod i fokus på biblioteket

Elsa Noor Holm bjöds in till bibblan för att hålla i en föreläsning om kulturkrockar.

Elsa Noor Holm höll i en föreläsning som kretsade kring hur kulturkrockar kan påverka ens mående.

Elsa Noor Holm höll i en föreläsning som kretsade kring hur kulturkrockar kan påverka ens mående.

Foto: Oliver Beckman

Motala2019-01-26 17:00

Elsa Noor Holm, som är född i Irak, tycker att dessa frågor är viktiga att belysa.

– Jag tänkte starta ett företag som föreläsare. Det är viktigt att prata om sådana här grejer, säger hon.

Föreläsningen handlade främst om hur kulturkrockarna kan påverka ens psykiska hälsa.

– Jag försöker använda mina kanaler för att hjälpa folk. Det är väldigt viktigt eftersom många väljer att sitta hemma om dagarna. Det handlar om att byta tankesätt och göra förändringar i livet så att man mår bättre.

Elsa Noor Holm är utbildad psykolog i grunden. 40-åringen kom till Sverige för snart fyra år sedan.

– Det kan vara en svår övergångsperiod när man kommer till ett nytt land. Det kan kännas som att man måste börja om från början. Många kanske har gjort mycket i sina hemländer – men här är man ingenting, säger hon.

Föreläsaren menar också att många lider av psykisk ohälsa efter att man burit med sig jobbiga erfarenheter från sitt hemland.

– Sverige har allt vi behöver, men samtidigt så är det många som har negativa känslor och det gör att man mår dåligt. Det är svårt att lära sig språket när man lider av psykisk ohälsa. Dock så gäller det att tro på sig själv.

Hur många gånger har du föreläst om det här?

– Det är första gången jag gör det här. Jag tror att det finns ett behov av att prata med kvinnor om dessa frågor. Det gäller att förändra tankesättet. Det finns vissa som tror att man inte kan utveckla sig själv – och det är helt fel. Faktum är att om man tror på sig själv så kommer allting att lösa sig.

Målsättningen är att förändra tankesättet hos åhörarna.

– Det finns strukturer i våra hemländer som är svåra att ändra på. Många av oss har varit hemmafruar i många år – men vi måste kunna jobba. Varför skulle vi inte kunna göra det? Det är viktigt att förändra sina tankebanor, säger Elsa Noor Holm.

Det fanns också ett stort intresse för att lyssna på föreläsningen. Stolsraderna var väl fyllda när hon höll i sitt föredrag.

– Allt handlar om hur man anpassar sitt tankesätt när man kommer till Sverige. Det är viktigt att hålla i sådana här föreläsningar så att folk förstår problemen. Första steget är att prata med varandra – och om man har en positiv inställning så kan man lösa det mesta.

Föreläsningen anordnades av ABF, Rädda Barnen och Internationella Kvinnoföreningen (IKF).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!