Flera klagomål om gräsklippning har kommit in till redaktionen. När vi åker ut för att titta på omtalade områden stöter vi på en villaägare i Maribergsområdet som vill vara anonym.
Vad tycker du om att det ser ut så här?
– Jag tycker inte om det, de brukar inte göra så här när de klipper, säger personen.
I sociala medier har flera kommentarer cirkulerat gällande kommunens mark. Bland annat om att grönytor i anslutning till gång och cykelbanor i Brinken "underhålls superdåligt". Om Dynudden skriver en person att det "ser ut som fan". Vid Råssnäsudden: "bedrövligt så vildvuxet det är" och "småsly växer till och det är inte bra". Dikena nära Jerusalemsbadet beskrivs som en katastrof.
Motala kommun vittnar även om flera medborgare haft synpunkter och vänt sig till kommunen.
Varför ser det ut så här?
– Det har varit medvetet att dels senarelägga men också ställa om vissa ytor. Nu har man aktivt valt att vänta längre än vad man gjort tidigare år. Av ekonomiska skäl helt enkelt, säger Dan Bernström, gata- och parkchef på Motala kommun.
Efter klagomålen har kommunen ändrat sina rutiner.
– Det finns olika kategorier av gräs och de har i sig egna frekvenser. Det som man upplevt som bristande underhåll är det som är bruksgräs, alltså parker. Där har det blivit högvuxet och det är där man haft en del synpunkter, säger Bernström.
Besparingarna innebar bland annat att man inte längre skulle klippa vissa områden helt utan istället klippa runtom och låta biten i mitten växa upp. Något som grundar sig i vad som är lagstadgad verksamhet och inte.
– Perifera ytor eller gräsytor som egentligen inte har någon funktion mer än att de ser estetiskt fina ut när man klipper dem skulle vi kantklippa. Den totala omställningen hade inneburit en besparing motsvarande 850 000 till en miljon kronor, säger Dan Bernström.
På flera ställen är det ojämnt klippt, vad beror det på?
– Eftersom det har blivit vildvuxet så kommer det ta några klippningar innan det går tillbaka, säger Bernström.
Samhällsbyggnadsnämnden som är beställare av underhållsarbetet från tekniska servicenämnden meddelar att besparingarna är styrda från tjänstemännen.
– Jag har inte hört att det pratats om någon besparing på gräsklippning. Har man fått klagomål så får man ju börja klippa mer, säger Caroline Unéus, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.