Krisen: Det finns ingen personal

Behovet av mer förskolepersonal är akut. Men bemanningspoolen i Motala kommun har ont om den varan och enheter som söker vikarier får inte sällan avslag.– Det finns inte folk att skicka ut, säger verksamhetschef förskola, Pedro Gustafsson.

Verksamhetschef Pedro Gustavsson oroas av vikariekrisen.

Verksamhetschef Pedro Gustavsson oroas av vikariekrisen.

Foto: TT/arkiv/montage

Motala2016-02-03 18:35

Februari, mars och april beskrivs som särskilt sårbara månader när det gäller bemanningen inom barnomsorgen. Förutom att vikarier ska täcka upp i samband med ordinarie personals sjukdom behövs också personal till nystartade verksamheter i Motala.

– Det finns en jättestor oro, säger Pedro Gustafsson och förklarar att förutom att täcka upp sjukfrånvaron hos ordinarie personal har också antalet barn i Motala ökat lavinartat.

För att försöka hantera situationen sänks nu utbildningskraven på dem som söker jobb.

– Vi frångår dem eftersom det är ett jätteproblem att vi inte får folk till vår organisation, säger han.

Barnskötarutbildning har hittills varit ett grundkrav men nu räcker det med att ha en gymnasieutbildning och erfarenhet av att ha jobbat med barn i någon form, exempelvis i en idrottsförening. Även körkort krävs.

Anette Wristel är verksamhetschef på Bemanningscentrum.

– Vi söker folk hela tiden, säger hon.

Hittills har åtta personer rekryterats till vikariepoolen och ytterligare åtta personer kommer att anställas. Utöver det söker kommunen kontinuerligt efter timvikarier.

– Vi försöker att fylla på med så mycket folk vi kan, säger Anette Wristel.

På förskolor som haft tillgång till vikarier har det även hänt att barnen inte känt igen dem som jobbar, hur ser du på det?

– Det där är jättekänsligt. Men vad gör man när alla blir sjuka?

För att minska risken att barnen hela tiden träffar ny personal berättar hon att kommunen gjort en kartläggning där vikarierna delas in i olika områden så att det, i den mån det går, är kända ansikten som återkommer.

– Vi har fått kritik på att det kommer mycket vikarier.

En mamma som tidningen pratat med uppger att det på hennes barns förskola fanns tre vikarier en dag, ingen ordinarie. Mamman valde att ta med sig barnet hem eftersom situationen runt omkring uppfattades som mycket rörig. Personalen uttryckte då ett "tack". Vad ger det för signaler?

– Att det är mycket frånvaro. Så ska det inte vara och det är ett gemensamt ansvar för Motala kommun att allt fungerar.

Hur påverkas kvaliteten på en förskola med många vikarier?

– Det är svårt att ha bra kvalitet. Grundprincipen bygger på den ordinarie personalen, säger Anette Wristel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om