Kris på socialen – barn i farozon

Personalläget på socialkontoret är akut. Anställda kräver högre lön eller lämnar. Nu flaggar man för allvarliga risker att barn blir utan stöd eller far illa.

Foto: TT, Anders Törnström

Motala2016-06-02 12:45

I hela landet slåss kommunerna om socialsekreterare. Bristen på utbildad personal är stor och MVT har flera gånger kunnat berätta om läget för personalen på socialkontoret i Motala. Där har anställda krävt högre lön och att arbetsmiljön ses över.

Men nu kommer också allvarliga rapporter om att personalsituationen riskerar att få stora konsekvenser för de som omfattas av socialtjänstens insatser. I en skrivelse till ansvariga politiker och chefer skriver personalen att det till hösten finns en risk att mottagnings- och utredningsgruppen bara har tre av tolv tjänster tillsatta. Och, fortsätter: "...i Motala kommun kommer att finnas barn och familjer i behov av stöd men som inte kan få tillgång till det och barn som allvarligt riskerar att fara illa eller i värsta tänkbara scenario utsätts för omfattande försummelse och/eller grova sexuella, psykiska eller fysiska övergrepp."

– Det finns definitivt en oro över läget. Den här skrivelsen är en i raden och vi jobbar med det hela tiden. Vi har åtgärder på gång och vi tittar på vad vi kan göra, säger Per-Olof Andersson chef på socialkontoret.

"En akut situation"

Vid årsskiftet gjorde verksamheten av Lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen därför att man inte ansåg sig kunna hålla den kvalitet som krävs och att de tidsgränser om utredningar inom fyra månader inte kunde hållas. Efter det togs beslut om att tillsätta en ny arbetsgrupp, men det har inte gått.

– Vi skulle rekrytera sju personer till den, men fick bara ihop hälften. Det är stor brist på personal, säger Per-Olof Andersson och fortsätter:

– Det är en akut situation och vi har begärt projektmedel från personalnämnden för att jobba med frågor om bland annat löneutveckling.

Skärpt kontroll efter "Tjällmomordet"

Hur ser du på risken att barn far illa på grund av att ni saknar personal?

– Det finns alltid en sådan risk när man tappar personal och vi jobbar med den frågan. Det finns en gräns för hur långt man kan sjunka och den gränsen är nästan nådd nu.

Vad händer då?

– Då måste vi anmäla oss själva igen.

2013 mördades en treåring i Tjällmo, ett ärende som hamnat mellan stolarna hos er. Finns det en risk att något sådant händer igen med tanke på läget i dag?

– Det var jätteallvarligt och vi ser jätteallvarligt på läget som är just nu. Sedan dess har vi ändå skärpt kontrollerna och jobbar annorlunda, säger Per-Olof Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om