Minsveparen M20, ett pensionerat krigsskepp som nu är ett museum, ankrade på fredagen i Motala hamn.
På väg från ett viktigt jubileum i Skåne.
Det var 2023 som det var 80 år sedan som Minsveparen M20 var en av alla båtar som deltog i räddningen av danska judar över Öresund. De flydde 1943 undan tyskarna och Gestapo.
– Tyskarna var ju mest intresserade av transporter norrut till Norge och då kunde danska fiskebåtar gå ut till mitten av sundet och mötas av svenska marinen där den här båten var en av 24 likadana. Stor insats, inte så känd som vita bussarna, men det här gjordes medan kriget pågick, berättar Åke Foghammar.
Minsveparen M20 byggdes 1941 och var i svensk patrulltjänst i Öresund och Kattegatt fram till krigsslutet 1945. Sedan tjänstgjorde den som minsvepare utanför Sveriges kuster fram till pensioneringen 1965.
Nu är Minsveparen M20 ett civilt museifartyg som ägs av Sjöhistoriska museet i Stockholm. Det är ett marint kulturarv som vårdas.
Båten har legat i Göteborg sedan i fjol, men i år gör den "återtåg" genom Göta kanal, till sin hemmahamn intill Vasamuseet i Stockholm. På nedresan rundade båten Sverige genom Östersjön. Båten passerar Vadstena, Motala och Borensberg och från Motala har Åke Foghammar från Ekerö tagit över som befälhavare.
Tolv ytterligare ideellt historieintresserade är med genom Sveriges blå band.
– En grej med resan nu är att vi testar fossilfritt bränsle för hela resan, säger Jan Naumburg, med på båten som representant för ägaren Sjöhistoriska museet.