Region Östergötland stängde hastigt kiosken i dess tidigare regi och kunder stod utan möjlighet att handla. Redan innan semestern samma år hade även driften av restaurangen på våningen under upphört. Men i november 2014 kom ISS facility services AB att starta restaurang på uppdrag av Region Östergötland. I samband med en ny, stor upphandling med RÖ från första februari i år, får även lasarettskiosken nytt liv.
– Det har funnits en stor efterfrågan, säger driftansvarige Rasmus Petersen som fanns på plats under öppningsdagen tillsammans med kioskbiträdet Pia WisellEconomos. Hon ska tillsammans med en kollega se till att serva alla kunder på lasarettet, till en början mellan klockan 9–17, måndag till fredag, en tid som kan komma att ändras eller utökas i ett senare skede.
– Det är Region Östergötland som har bestämt tiderna och om tre månader får vi se hur behovet ser ut, säger Rasmus Petersen.
Pia WisellEconomos, som tidigare jobbat som teamledare på städ, säger att även hon uppfattat ett stort behov av en kiosk. Förutom traditionella varor som godis och tidningar kommer det också att finnas kaffe, glass och korv. Just den sistnämnda varan ska ha varit särskilt efterfrågad.
– Korv och bröd har varit A och O. Nu är korven här för att stanna, säger Pia och skrattar.
Magnus Wååg, vårdplatskordinator, stannar till och ser sig om i kiosken.
– Det var på tiden att ni öppnade här, utbrister han.
Också han har särskilt saknat korven.
– Det är jättebra på fredagar när man inte har med sig mat, säger han.
Han erfar också att många patienter saknat utbudet, att kunna åka ner och köpa sig dricka, tidningar eller något sött att äta.
– Det finns ingen annan kiosk i närheten.
Även restaurangen på nedre planet förbättrar sitt utbud.
– Vi kommer att ha dagens varmrätt som buffé istället för en veckomeny. Det finns en efterfrågan på varm mat eftersom 90 procent av dem som handlar är personal i huset, säger Rasmus Petersen.