En stor konferens i Lokverkstan är en av anledningarna till att Brottsförebyggande rådets (Brå) generaldirektör Mattias Larsson, i sällskap med två medarbetare, gästar Motala på torsdag. Den andra orsaken är att få veta hur just Motala kommun jobbar i sitt brottsförebyggande arbete.
– På förmiddagen gör vi en specialgrej för Brå. De var nyfikna på om vi har någon verksamhet som vi ville visa upp. Då blev det områdesarbetet som vi gör i Charlottenborg, Ekön och Väster. Det vi ska peka på är samverkan, för det här arbetet görs i jättebred samverkan. Så jag och några till som är involverade i det kommer få berätta om det, säger Mannie Gustavsson, samordnare för BråMo.
Platsen de valt att bjuda in Brå till är Råssnäs fritidsgård och det berättar Mannie inte är någon slump. För efter att ha hört många kritiska röster om fritidsgårdar som målats upp som en rekryteringsplats för kriminella vill hon visa en annan bild.
– För så är det inte i Motala kommun. Vi har jättebra fungerande fritidsgårdar. Det ville jag visa upp för Brå så då tyckte jag att vi skulle vara här så får Jim (Pettersson, fritidsgårdsföreståndare) berätta om verksamheten. Och Brå blev verkligen nyfikna på våra fritidsgårdar, säger Mannie.
Brottslighet och förebyggande åtgärder mot det är minst sagt i fokus i en tid där det sker skjutningar och sprängningar så gott som dagligen i Sverige.
Finns det gängkriminalitet även i Motala?
– Vi ser att vi har gängsvansar. Det är allt ifrån de väldigt unga som in i de här strukturerna av gängkriminalitet till de äldre som styr men inte gör så mycket. Olika typer av brottslighet har alltid funnits. Men idag är allting så styrt av narkotikan. Det är det centrala i gängens miljöer, säger kommunpolis Josefine Arvidsson.
Men gängkriminaliteten är inte lika utbredd som i storstadsområden?
– Peppar, peppar, där är vi inte. Men det är också för att vi bedriver det här effektiva förebyggande arbetet. Vi ligger ofta väldigt rätt i vårt arbete. Ser vi trender och avvikelser så går vi direkt in och försöker ta tag i problemet. Det är fördelen i de här mindre orterna, vi har nära till varandra. Nära till beslut och handling, säger Arvidsson.
Hon fortsätter:
– Vi har utmaningar i Motala. Men oftast är den vanliga medborgaren i Motala generellt väldigt trygg och ser inte så mycket av det här.