Färre parkeringsböter under Cykelveckan

Uppdraget var att vara mindre restriktiv mot felparkerare under Cykelveckan. Det gav effekt under den första av de två Vätternrundahelgerna.

Politikerna ville se en mindre restriktiv hållning mot felparkerare under årets cykelvecka. Det gav till följd att betydligt färre bilister bötfälldes under den första helgen. Däremot växte antalet jämfört med i fjol under Vätternrundahelgen.

Politikerna ville se en mindre restriktiv hållning mot felparkerare under årets cykelvecka. Det gav till följd att betydligt färre bilister bötfälldes under den första helgen. Däremot växte antalet jämfört med i fjol under Vätternrundahelgen.

Foto: Rebecka Jonsson

Motala2024-06-17 19:00

Att ett stort antal bilister får parkeringsböter under Vätternrundan är något som skapat diskussioner under åren. Inte minst på sociala medier där det har ifrågasatts om det är bra reklam för Motala att gästande cyklister och deras anhöriga bötfälls. Frågan har även varit uppe på dagordningen i kommunhuset. 

– Det är klart att vi diskuterar den här frågan ständigt och vi hade den uppe i både kommunstyrelsen och i samhällsbyggnadsnämnden, säger kommunalrådet Mark Henriksson (M). 

Han berättar att de inför årets cykelvecka gav tjänstemännen tydliga direktiv om att de ville se en mindre restriktiv hållning till de som parkerat sitt fordon på ett felaktigt sätt.

– Vi ville att man skulle försöka påpeka att här har du parkerat fel och här får man inte stå. Så att man direkt lyfter bort dem som står uppenbart felparkerade. Det var vad vi gav i uppdrag och det har förvaltningen tagit vidare. Och det har ju uppenbarligen gett effekt, säger Mark Henriksson. 

Effekten av direktiven syns också på antalet utfärdade parkeringsböter under den första helgen i Cykelveckan då bland annat Tjevättern kördes. För då sjönk antalet med drygt 50 procent jämfört med i fjol. Från 169 stycken till 75 nu. Däremot märktes den inte alls under den gångna helgens Vätternrunda. För då lappades istället 15 bilar fler än föregående år. 

– Det är ju svårt för vi har också ett väldigt viktigt uppdrag. Det att vi säkerställer att man har en säker trafiksituation och att det fungerar. Så det är alltid en avvägning. Men uppdraget var tydligt, att försöka ha en tillmötesgående attityd, säger Mark Henriksson. 

Han fortsätter: 

– Och jag tänker att vi givetvis får utvärdera det även efter i år och se om det finns mer saker man kan göra. Bör man tillskapa fler platser eller inte? Det i kombination med att vi har gratisbussar och sådant. Ska vi någonstans skapa ett större användande av kollektivtrafiken? För det är klart att det ska bli bättre och bättre. Vi får sätta oss ner och fundera kring det. 

Skulle man helt kunna slopa parkeringsböter under Vätternrundan?

– Att släppa parkeringen helt fri tror jag inte är en bra idé. För jag tror att det skulle skapa en trafiksituation som inte skulle vara fungerbar. Utan vi måste givetvis ha parkeringsvakter som säkerställer trygghet och säkerhet.

Här fick flest böter

Tjejvätternhelgen fredag-söndag. 
Totalt 75 P-böter utfärdades. 
Där lappades flest fordon: 
1. Kyrkogatan, 23 stycken. 
2. Drottninggatan, 10 stycken.
3. Kungsgatan 9 stycken. 
Vanliga orsaker: Parkerat på ändamålsplats, stoppförbud, parkerat på handikapplats.

Vätternrundahelgen fredag - söndag
Totalt 184 P-böter utfärdades.
Där lappades flest fordon: 
1. Bispmotalagatan, 32 stycken. 
2. Drottninggatan, 29 stycken. 
3. Urban Hjärnes väg. 
Vanliga orsaker: Stoppförbud, parkerat för nära vägkorsning, parkeringsförbud.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!