Kommunen valde domstol – nu riskerar Motalabor höga kostnader

Domstolens beslut om bryggorna i Pariserviken innebär att kommunen får betala drygt 430 000 kronor i rättegångskostnader. Samtidigt sätter kommunen, genom att öppna en rättssak, invånare i risken att drabbas av höga kostnader.

Enligt Sani Muric, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering, så får kommunen ibland välja domstol för avgörande i frågor. Beslut som tas på delegation men som alltid är politiskt förankrade.

Enligt Sani Muric, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering, så får kommunen ibland välja domstol för avgörande i frågor. Beslut som tas på delegation men som alltid är politiskt förankrade.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2024-11-13 07:00

Nyheten i korthet

  • Kommunen tvingas betala över 430 000 kronor i rättegångskostnader efter en tvist om bryggorna i Pariserviken.
  • Kommunens beslut att öppna rättsfall kan utsätta invånare för höga kostnader.
  • Sani Muric, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering, försvarar beslutet och menar att det ibland krävs rättslig prövning för att få klarhet i vissa frågor.

När domen om bryggornas vara eller inte vara i Pariserviken nu står klar innebär det att kommunen får stå för rättegångskostnader för fyra av fem fastighetsägare. Sammanlagt 432 816 kronor plus ränta blir prislappen.

– Det klart att om man prövar en fråga juridiskt så får man räkna med att få rätt eller fel. Och då får man också kostnaden om domen inte faller ut till sin egen fördel. Det är en kostnad vi kalkylerat med, säger Sani Muric, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering.

Då kommunen använt sig av sin egen jurist och tjänstepersoner har man inga kostnader utöver vad de har ändå.

Henrik Brandes, en av stugägarna som får behålla bryggan, har ändå funderat över vad en rättslig prövning kan innebära för den enskilde.

– En aspekt kring konsekvensen när kommunen gör en stämningsansökan är att de då sätter oss invånare i risken att behöva betala advokatkostnader och ofta med begränsade resurser, säger han.

undefined
Pariservikens bryggor blev en domstolsärende. Något som kostar kommunen får betala över 430 000 kronor i fastighetsägarnas advokatkostnader för.

Sani Muric förklarar att det, i just det här fallet, handlar om tillgänglighet för allmänheten till området.

– Vi förde att samtal med de som är berörda i sak i det här fallet. Ett samtal om att det kanske vore intressant att få det juridiskt prövat eftersom vi inte var överens.

Han tillägger att då systemet fungerar som det gör så ställs båda parter inför risken när det gäller rättegångskostnaderna.

Men det är kommunen som öppnar frågan, inte fastighetsägarna. Och om de förlorar får de en kostnad som de inte ber om?

– Ja, det är ju fallet. Ibland är det vi som öppnar ett ärende, utifrån att vi har frågor. Men det är inte ovanligt att det är tvärtom också.

Muric tillägger att han förstår att det rör sig om den enskildes respektive skattebetalarnas medel men att det ibland måste till en prövning för att få svar, en gång för alla.

undefined
Ibland måste ärenden avgöras juridiskt för att få svar, en gång för alla, enligt Sani Muric. Trots att det innebär att antingen kommunen får betala rättegångskostnader med skattebetalarnas medel eller att invånare får advokatkostnader för något de själva inte bett om.

Är beslutet att gå till domstol ett politiskt beslut?

– Nej, det är det inte. Men utifrån dignitet på beslutet så är det förankrat politiskt. Vi informerar om det vägval vi gör.

Är det nämnden eller högre politisk ledning som ni går till?

– Det är olika. Ibland går vi hela vägen till kommunstyrelsen. Ibland till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!