Kommunen släpper in företag i fibernätet

När kommunen grävt ner fiberkablar har man lagt ner extra rör. Dessa är man nu beredda att hyra ut till bredbandsbolag, en lösning som man hoppas ska underlätta fiberutbyggnaden på landsbygden.

Nu vill kommunen underlätta för bredbandsföretag att ansluta hushåll på landsbygden.

Nu vill kommunen underlätta för bredbandsföretag att ansluta hushåll på landsbygden.

Foto: Per Erik Dufwenberg

Motala2018-06-05 20:00

Att gräva ner fiberkablar i marken är en dyr insats. Det har Motala kommun insett och har därför tagit fram ett koncept där man är beredd att i vissa fall hjälpa bredbandsbolagen som vill erbjuda sina tjänster till boende på landsbygden.

– När vi själva har grävt ner rör så har vi lagt ner extra rör. De kan vi nu tänka oss att erbjuda till företag som vill göra fibersatsningar på landsbygden, säger it-chef Per-Anders Jansson.

Det finns dock inte extra rör överallt och det finns inte obegränsad tillgång till dem. Därför kommer det att bli en avvägning i varje enskilt fall om företagen ska erbjudas plats i kommunens rör.

– Om man bara är intresserad av att ansluta ett fåtal hushåll så kommer vi inte låta företaget använda vår kanalisation, men om man har en stor plan och vill ansluta ett större område så är det klart intressant, säger Per-Anders Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om