– Vi har klienter som har sökt ersättning från Försäkringskassan flera gånger men fått nej för att det bland annat har saknats en arbetsförmågebedömning. När man kan komplettera med det som saknas har de vad de behöver för att kunna fatta ett riktigt beslut, säger Lilane Lundwall, enhetschef på socialkontoret i Motala.
Arbetsterapeuttjänsten har funnits i två år. Fram till och med årsskiftet var den på försök och bekostades då av samordningsförbundet. Nu har Motala kommun inrättat tjänsten permanent – och därmed tagit över den i kommunal budget. En överenskommelse med Vadstena har också gjorts, för att de ska kunna erbjuda servicen till sina medborgare.
Lilane Lundwall förklarar att tjänsten ska användas som en del i arbetet att få ut folk i egenförsörjning. Det kan handla om att de kan få stöd eller anpassning för att klara en daglig sysselsättning eller att slussa mot någon annan myndighet. Hon framhåller att det inte finns myndigheter som gör det arbetet åt kommuner.
– Vill vi ha det gjort, då får vi göra det själva. Vi behöver det här för att kunna jobba med våra klienter.
Ekonomiskt motsvarar satsningen en tjänst på cirka 75 procent, uppdelat på två personer. Enligt Lilane Lundwall blir det en vinst både för kommunen och den enskilde.
– Vi räknar vinsten på sikt i miljoner, men också utifrån individens rätt och hur det är tänkt att man ska ha en försörjning.