Behoven av skola, vård och omsorg växer med en ökande och åldrande befolkning. En utredning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjorde för ett par år sedan visade att man år 2035 skulle behöva göra en skattehöjning på 13 kronor för att ha den standard som är i dag.
Systematik i tillvaron
I Motala har man därför satt igång ett omfattande arbete att analysera alla verksamheter. Syftet är att se till att de har koll på vad deras uppdrag faktiskt är, att de jobbar med rätt saker och att utröna vilka delar som faktiskt har lägst prioritet.
– Vi gör det här för att få systematik i vår tillvaro och för att säkerställa att vi håller den kvalitet som vi ska. Det handlar om ett kvalitetsarbete, men i förlängningen också om att vi ska kunna göra underbyggda prioriteringar, säger Peter Ingesson.
Att man gett cheferna som tar i uppdrag att lista de områden som har lägst prioritet är känsligt medger man.
– Ja, det är väl ingen enhet som tycker att de har för mycket resurser i dag, säger controller Therese Hjälmroth.
– Men prioriteringar gör vi ju ändå. Förhoppningen är att vi genom att ta fram det här underlaget kan göra prioriteringar som är mer transparenta, tydliga och underbyggda, fyller Peter Ingesson i.
I maj ska utredningsarbetet leda fram till slutsatser som kan ligga till grund för politikernas prioriteringar i budgeten.
– Det här arbetet ska göra kontinuerligt, det ska inte bara ske när det är dags för punktinsatser och sparkrav, förklarar Therese Hjälmroth.
"Inte så enkelt"
Tanken är också att genomgången ska kunna användas både när nämnderna internt måste prioritera och när olika nämnder ställs mot varandra. När parkblommor ställs mot personal i äldreomsorgen eller hål i gatan ställs mot mellanmål i förskolan. Det här skulle kunna innebära att nämndernas ramar ses över, något som skulle kunna gynna exempelvis socialnämnden som länge kämpat med ekonomin.
– Det är lätt att säga att när en nämnd ska spara ska vi ta bort det som är förebyggande och frivillig verksamhet. Men det är inte så enkelt. Om de insatserna försvinner får vi kostnader på andra håll framöver. Därför behövs det här arbetet, säger Peter Ingesson.
Även om de ansvariga i nuläget betonar att arbetet inte görs för att göra besparingar i nuläget så finns det ändå med i bakgrunden.
– Vi kommer att behöva se över vårt uppdrag i förhållande till hur ekonomin ser ut, säger Peter Ingesson.