Kommunens säkerhetsavdelning gjorde bedömningen att det inte skulle vara tryggt för politikerna att delta vid MVT:s debatt om landsbygden i Godegård. Därför ställdes evenemanget in. Därefter har det kommit flera reaktioner, framför allt på sociala medier. Många fördömer hoten och påtalar att det inte är acceptabelt, men det har också väckts frågor om hur allvarligt läget de facto var.
Johanna Haapamäki är säkerhetschef på kommunen. Hon säger att man alltid gör en bedömning av varje enskild situation, men att det handlar om att skapa sig en helhetsbild av läget. En del i den bedömningen är de inlägg som varit på kommunens facebooksida, men det är inte allt.
– Vi har tagit bort några inlägg från vår facebooksida, några som varit inkonsekventa och inte hört till ämnet och bland annat emojisar som uppfattades som ett hotfullt tonläge. Men det handlar ju inte bara om vad som funnits på kommunens egen sida, säger kommunikationschef Jonathan Rosén.
Han menar att det funnits ett betydligt mer omfattande och ibland mer hätskt tonläge på andras sidor på sociala medier. I det fallet kan dock kommunen inte agera utan följer bara debatten.
– Sedan finns det ju också andra sätt att kontakta oss på och uttrycka saker. Man kan ju ringa, maila eller komma hit, säger han.
Har det förekommit hot mot enskilda eller är det mer generella uttalanden som ni reagerat på?
– I sociala medier har det förekommit ett hotfullt tonläge i båda fallen, säger Jonathan Rosén.
Några polisanmälningar har kommunen inte gjort. Samtidigt påpekar både Johanna Haapamäki och Jonathan Rosén att det är de enskilda berörda som gör polisanmälan och inte kommunen.
– Vår rekommendation är att man ska polisanmäla om man upplever sig hotad. Men vi kan inte tvinga någon, säger Johanna Haapamäki.
Ingen av dem har vetskap om någon har polisanmält hot angående Godegårdsdiskussionerna, samtidigt påpekar säkerhetschefen att sådana ärenden åtkomstskyddas hos polisen och därför kan det vara svårt att så en bild av läget.
Är det någon som rådfrågat dig som säkerhetschef om man ska polisanmäla?
– Nej, inte i det här ärendet, säger Johanna Haapamäki.
Kommunen har också valt i vissa fall att kontakta den som gjort inlägg och ha en dialog istället för att anmäla. En kontakt med polisen finns dock, men den är mer kopplad till den stundande valrörelsen och samarbete kring säkerheten då.
– Vi vet ju att hot mot politiker brukar öka i samband med valrörelser, säger Johanna Haapamäki.