Kommunen kräver åtgärder för skräpig station

Återvinningsstationen i Bråstorp är så skräpig att kommunen nu kräver åtgärder av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. I värsta fall kan stationen behöva stängas.

Kommunen kräver åtgärder för skräpig återvinningssation av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Kommunen kräver åtgärder för skräpig återvinningssation av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Foto: MVT arkivbild, Thomas Andersson/Motala kommun

Motala2020-03-22 08:00

Kommunen har ett tillsynsansvar vad gäller återvinningsstationerna. Enligt deras schema sker dock inte tillsynen årligen, men i år finns det med i prioriteringsordningen. Vid kontrollen på stationen i Bråstorp fann inspektören Thomas Andersson brister i form av stora mängder skräp som slängts bredvid insamlingsbehållarna.

– Det var verkligen inte vackert. Bråstorp och Marieberg är två återvinningsstationer som sticker ut, säger han.

I sitt svar till kommunen skriver Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, att man har städning flera dagar i veckan, men att mängden avfall som dumpas på platsen ibland är så stor att städentreprenören inte kan få med sig allt.

– Situationen där är skräpig. Vår entreprenör städar fem dagar i veckan, vilket är mycket, säger Jenny Randborg, gruppchef på FTI i ett mail.

Kommunen är dock inte nöjd med hur situationen på stationen i Bråstorp ser ut. Thomas Andersson menar att FTI har en skyldighet att hålla rent där.

– Dagtid ser där rent och fint ut, men på morgnarna kan man nästan hitta hela hushåll där. Det verkar som att folk kör dit med bil och släpkärra och dumpar. Samtidigt har kommunen generösa öppettider på Tuddarp, säger han.

Enligt Jenny Randborg är det ofta mindre verksamheten som skräpar ner istället för att åka till återvinningscentralen. Om de får tips på vilka som dumpar kan de polisanmäla och kontakta kommunen.

– I övrigt kan vi inte göra mer än att städa upp. Vilket blir dyrt och i slutänden är det hushållen som betalar genom högre avgifter på de varor som man köper, säger hon.

I ett svar till FTI föreslår kommunen att företaget kan titta på lösningar som informationsskyltar och väktare som kan ingripa mot otillåten dumpning.

– Vi har gjort försök med väktare på andra stationer och det är ett väldigt dyrt sätt. Eller snarare, problemen uppstår inte så länge väktarna är på stationen men hamnar istället någon annanstans; i naturen, hos en privat markägare eller i ett dike, säger Jenny Randborg.

Hur kommer kommunen att agera om det inte blir bättre?

– Vi kommer att följa upp och se om det blir förbättringar. Om det inte blir det kan vi lägga förelägganden, även med vite. I yttersta fall kan vi kräva att man tittar på att flytta stationen eller drar in den. Men förhoppningsvis ska det här lösas med andra lösningar, säger Thomas Andersson.

Karta: Återvinningsstation Bråstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!