Kommunen kallade in krisgrupp

Som MVT skrev om förra veckan finns ett akut behov av personal till Motalas hem för ensamkommande flyktingbarn. En situation som fick kommunen att aktivera sin krisgrupp POSOM.

Foto: Anders Törnström

Motala2015-12-10 06:57

För en vecka sedan anordnade Motala kommun och Arbetsförmedlingen en rekryteringsträff för att hitta personal till kommunens tre hem för ensamkommande flyktingbarn (HVB). Träffen sågs i efterhand som lyckad men rekrytering tar tid och när det närmade sig öppning av det tredje flyktingboendet, i fredags, saknades det personal. Det fick kommunchefen att aktivera den så kallade POSOM-gruppen (Psykiskt Och Socialt OMhändertagande).

– Vi stod i fredags med det faktum att vi hade barn som kom till kommunen som behövde plats, vi var tvungna att öppna ett boende och hade helt enkelt inte personal för helgen, säger Ewa Soame, personalstrateg på kommunen.

POSOM-gruppen består av personer som till vardags arbetar inom kommunens verksamhet.

– De är drillade och har kunskaper om hur man kan hantera krissituationer. Det är sådant som vi har övat och gått utbildningar på. De personerna rycktes loss från sin verksamhet för att bemanna upp under helgen, säger Soame, som själv är med i den del av POSOM som aktiverades.

POSOMs insatsgrupp fick i uppdrag att se över bemanningsbehovet och ta kontakt med de resurspersoner som finns registrerade i POSOM och löste på det sättet bemanningen av ett nyöppnat HVB till måndag kväll.

– Just i dag har vi det. Men det kommer nya barn från dag till dag och man behöver revidera bemanningsbehovet från dag till dag. Men jag har inte fått några indikationer på att det inte skulle vara under kontroll nu.

Normalt aktiveras POSOM-gruppen när stora olyckor händer. Att aktivera POSOM när det är en stor ström av asylsökande till en kommun, får anses vara undantagsfall.

Och den nuvarande situationen är unik. Som exempel har Ewa Soame, som började som personalstrateg 2000, från den 1 november fått släppa sina ordinarie arbetsuppgifter för att enbart arbeta med samordning och rekrytering.

– Jag har inte varit med om detsamma under mina år inom HR. Det är ett hårt tryck på många verksamheter. Det är inte bara vi som söker utan det är kranskommunerna och hela Sverige som söker samma typ av personal.

Efter att MVT skrev om det stora behovet av personal ser hon dock att intresset från Motalaborna har ökat.

– När ni skrev om det här i tidningen så hände det saker med våra medborgare. Sedan dess har det mailats och det har kommit folk till kommunhuset.Ryktet att vi behöver personal sprider sig. Det har varit en strid ström både via telefon, mail och besök. Det är jätteroligt och jättehärligt på alla sätt och vis men helst vill vi att man söker via våra annonser. Vill man söka ett timvik ska man helst söka via den annons vi har ute, så blir det lättare att hantera. Men jag hjälper givetvis dem som kommer så gott jag kan, säger Ewa Soame.

Finns det tillräckligt med folk med rätt kompetens för de tjänster som ni söker?

– Nej, det kan man inte säga.

– Vi har inte full bemanning utan vi jobbar kontinuerligt med det, det finns ett fortsatt stort behov. Vi har annonser ute så det finns möjlighet för intresserade att söka.

POSOM

Ett krisstöd som är till för känslomässig första hjälp vid olyckor och händelser som berör många människor och då den ordinarie verksamheten, det vanliga nätverket och samhällets övriga resurser inte räcker till.

Krisstöd är samverkan mellan kommunen, sjukvården, polisen och kyrkan. Krisstödet/POSOM-gruppen kan aktiveras av till exempel kommunens eller verksamheternas ledning, räddningstjänsten, vakthavande polisbefäl eller av annan kommuns POSOM-grupp.

Källa: Motala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om