Kommunalrådet: "Jag tycker det är en hemsk utveckling"

Trygghetspunkter var en av punkterna på kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen. Den punkten blev väldigt aktuell efter skjutningen på Ekön.

Oppositionsrådet Elias Georges (S) och kommunalråd Mark Henriksson (M) tycker det är en otäck utveckling av kriminalitet i Motala efter knivdådet på Väster och skotten på Ekön. De är eniga om att det från kommunens sida aldrig kommer accepteras att det fortsätter.

Oppositionsrådet Elias Georges (S) och kommunalråd Mark Henriksson (M) tycker det är en otäck utveckling av kriminalitet i Motala efter knivdådet på Väster och skotten på Ekön. De är eniga om att det från kommunens sida aldrig kommer accepteras att det fortsätter.

Foto: Agnes Ganestål, Thomas Augustsson

Motala2023-06-21 16:30

Ledamöterna i kommunstyrelsen följde noga vad som hände på Ekön, efter måndagsnattens skjutning, under deras sammanträde på tisdagen. 

– Jag har bott i Motala i 44 år. Att man ska få uppleva att det skjuts mot trapphusdörrar här, det är inte mitt Motala. Det är inte mitt Sverige. Här har vi i politiken en hel del att göra och jag tror att vi hittar varandra. För ingen av oss kommer acceptera det här, säger oppositionsrådet Elias Georges (S). 

Georges var under kvällen på plats i den gemensamhetslokal på Ekön dit de boende kunde komma för att prata och få stöd. 

– Man kunde ta på den här oron och otrygghetskänslan som var där, säger Georges. 

Det som trots allt var positivt menar kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) var att kommunens beredskap för situationer som dessa fungerade. 

– Vi har en säkerhetsavdelning och de var snabbt på plats på morgonen och tog tag i frågan, säger Henriksson. 

Men i övrigt delade han, och övriga ledamöter, Georges syn på händelsen och dess betydelsen för trygghetskänslan. Inte bara för de boende på Ekön. 

– Jag tycker det är en hemsk utveckling och jag tänker att det har hänt mycket i närtid i Motala. Vi har haft knivdåd på Väster och nu skottlossning på Ekön. Vi har en dryg problematik i Motala som är här på riktigt. Då kommer de här konsekvenserna, säger Henriksson. 

Vad gör kommunen för att motverka den problematiken?

– Vi har en tät samverkan med polisen, Bråmo (brottsförebyggande rådet) och socialtjänsten. Vi sitter med i regionala nätverket tillsammans med polisen där Motala har en ledande roll. Men det räcker inte. Det är en otroligt otäck utveckling som sker, säger Henriksson. 

Som fortsätter: 

– Nu har jag bokat möte med Niklas Borg (Linköpings kommunalråd) för att vi ska prata igenom hur Linköping har jobbat och vad de ser för framgångsfaktorer. För kommunen äger ju inte frågan helt själva. Det jag tror är viktigt är samverkan. Samverkan med medborgare, med polis och alla aktörer. Så att man tar ett gemensamt grepp för det är mycket som spelar in. 

– Därför är det viktigt med de satsningar vi gör på Ekön nu, men ny skola, fritidsgård och idrottshall är så viktiga. För om man kan fånga upp de unga och komma samman där det finns en organiserad verksamhet där vi som kommun tar stafettpinnen tror jag det kan vara en del i det förebyggande arbetet, säger Georges. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!