Kommunal verksamhet tvingas flytta från polishuset

Överförmydarkansliet har sina lokaler i polishuset. Nu har fastighetsbolaget sagt upp hyresavtalet med kommunen. Polisens verksamhet växer.

Polishuset i Motala ägs och förvaltas av fastighetsbolaget Kåpan Fastigheter. I huset finns, förutom polisens verksamheter, även kommunens överförmyndarkansli vilka kommer behöva flytta efter att fastighetsbolaget sagt upp hyresavtalet.

Polishuset i Motala ägs och förvaltas av fastighetsbolaget Kåpan Fastigheter. I huset finns, förutom polisens verksamheter, även kommunens överförmyndarkansli vilka kommer behöva flytta efter att fastighetsbolaget sagt upp hyresavtalet.

Foto: Mikael Grahn

Motala2024-08-19 06:00

Fastigheten ägs och förvaltas av Kåpan Fastigheter sedan augusti 2023 och de bekräftar att de sagt upp hyresavtalet med kommunen.

– Enligt hyreslagen så har vi möjlighet att säga upp hyresavtalet var tredje år, vilket vi har valt att göra med anledning av att vi ska utveckla fastigheten. Vi har en god dialog med kommunen och resterande parter i fastigheten. En dialog som vi kommer fortsätta för att hitta bra möjligheter för alla inblandade, säger Philip Eriksson, fastighetschef för Stockholm/Syd. 

Från polisen säger operativ samordnare, Johan Holgersson, att det pågår en diskussion om ombyggnation och renovering för polisens verksamhet.

undefined
Johan Holgersson, operativ samordnare på polisen, säger att en orsak till att man tittar på förändringar i huset handlar om att polisens verksamheter växer.

– Men det finns inga formella beslut ännu, säger han och tillägger att en orsak till en kommande ombyggnation har med att göra att polismyndigheten i stort växer.

I Motala finns både den lokala närpolisen men även regionala och nationella enheter och det gör att behovet av lokaler ökar.

Om uppsägningen av kommunens hyresavtal har med en ändrad säkerhetsklassning av fastigheten att göra är inget som Kåpan Fastigheter uppger. Och från polisen säger Johan Holgersson:

– Det är inte klart att fastigheten ska bli ett skyddsobjekt, även om jag förstår frågan då man gjort det i Linköping och Norrköping.

Exakt hur många, av kommunens personal, som har sin arbetsplats i fastigheten kan kommunens lokalstrateg Dan Bernström inte säga i dagsläget. Men däremot att kommunen inte har några egna lokaler som kansliet kan flytta till.

undefined
Enligt kommunens lokalstrateg, Dan Bernström, så har kommunen inga egna lokaler som överförmyndarkansliet kan flytta in i.

– Det finns en ambition för kommunen att samla våra verksamheter på ett bättre sätt och minska ner antalet externa hyresavtal. Det är en pågående process men det är inte därifrån det är sprunget att de behöver lämna Ingenjören, som fastigheten heter. Utan det är fastighetsägaren som flaggat för det, säger han.

Från Kåpan Fastigeter säger Philip Eriksson:

– Vi ska förädla fastigheten så att den kan fungera mycket bättre över tid. Vi har som sagt en bra dialog med alla samt med kommunen och vi ämnar hitta likvärdiga ersättningslokaler till dem.

Samtliga är tydliga med att allt är i ett tidigt skede och att man därför inte kan ge några exakta uppgifter varken om när en flytt respektive ombyggnation kommer att ske och inte heller vart överförmyndarkansliets personal kommer flytta.

Överförmyndarkansliet i Motala arbetar för sammanlagt fem kommuner. Utöver Motala även Vadstena, Mjölby, Boxholm och Ödeshög.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!