Klubben less på gungandet: "Finns ingen begränsning"

Vågsvallet som skapas av båttrafiken i farleden mellan Motalabron och hamnen i Motala skapar irritation hos Motala Södra Båtklubb. De vill se ny skyltning som ska få båtarna att minska svallet.

Motala Södra Båtklubb vill se ny skyltning för att minska svallet.

Motala Södra Båtklubb vill se ny skyltning för att minska svallet.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2020-07-01 06:00

– Man kanske skulle ha en vågskvalpsbegränsning, för en stor båt som går långsamt gräver mycket mer än kanske en liten båt som har samma fart. Den som kör båten borde ha uppsikt akterut över båten och se hur mycket vågbildning det blir och sen anpassa farten, säger Stefan Eriksson, ordförande i Motala Södra Båtklubb.

Är det ett problem ni pratar om i klubben?

– Ja det är det absolut. Det är ett problem som återkommer. Vågorna som blir från båtarna kommer inrullandes mot våra bryggor. Våra båtar är förtöjda, men det är ändå irriterande. Det blir ändå att tampar och sådant påverkas. Om man vistas i båten och håller på med någonting och det kommer en stor båt där ute, då gungar det rätt så bra inne i bryggorna. 
 

Stefan hörde av sig till Länsstyrelsen för ungefär fyra veckor sedan. Än har han inte fått svar, men han hoppas att de tar tag i frågan. 

– Om det här problemet förekommer i andra kommuner så borde länsstyrelsen i andra delar av Sverige ha något att använda. Om någon annan har lyckats skapa något – idé eller skyltning eller så. Vi kan inte vara de enda båtklubbarna som lider utav det.

Stefan berättar att det förr satt en skylt på ”hundstenen”, (den lilla piren som är precis efter Motalabron) som det stod 5 knop på. Nu finns ingen skyltning.

– Nu finns ingen begränsning, du kan dra på en 20 knop om du vill inne från hamnen och ut. Vi har inte så hög fart själva, säger Stefan Eriksson.

När vi ringer upp Länsjurist Fredrik Gustafsson konstaterar han att ansökan kommit in och att det nu är ett öppet ärende. 

Hur vanligt är det att det kommer in önskemål om ändringar i sjötrafiken?

– Det är inte jättevanligt. Svårt att säga exakt. Om jag gissar på ett snitt under de åren jag har jobbat – när det gäller permanenta förslag – så kanske det handlar om ett par stycken om året. 

Brukar det ge resultat?

– Jag har haft fall där vi både har tyckt att det inte har funnits behov, men även där vi har. Det är alltid en bedömning man får göra i det enskilda fallet. 

Hur lång tid tror du det tar innan båtklubben får svar?

– Jag vågar inte ge mig på något svar. Men inget som är aktuellt under den är ”båtsäsongen” om man säger så. Sommarperioden kommer vi inte att hinna, utan det är i så fall i höst eller i början av nästa år. Helt beroende på hur det ser ut i övrigt, säger Fredrik Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!