Klart: Industriprogrammet blir kvar

Motala kommun tänker om. Det industritekniska programmet på Carlsunds utbildningscentrum ska inte läggas ned. Det beskedet ger kommunalrådet Camilla Egberth (S).

LEDDES RÄTT. Anna-Karin Ernerudh, produktionschef på Holms industrier, valde själv en teknisk karriär sedan hon fått reda på vilka utbildningsmöjligheter som fanns.

LEDDES RÄTT. Anna-Karin Ernerudh, produktionschef på Holms industrier, valde själv en teknisk karriär sedan hon fått reda på vilka utbildningsmöjligheter som fanns.

Foto: Henrik Gedda

MOTALA2017-11-08 21:00

– Men det måste samtidigt förändras för att locka fler sökande och vara attraktivt även långsiktigt, säger hon.

Beskedet låg liksom i luften. Camilla Egberth deltog under onsdagen på en träff med det lokala näringslivet på Holms industrier. Kommunen representerades även av de främsta skolföreträdarna, yrkesvalslärare och lärare på just industriprogrammet. Diskussionen gällde att stärka samarbetet med industrin för att klara dess behov av arbetskraft.

Att i det läget stå fast vid att industriprogrammet, kommunens enda verkstadstekniska utbildning, ska läggas ned passade liksom inte dagordningen.

Sparkrav på bildningsnämnden och lågt söktryck var tidigare i höst motiven till en nedläggning. Och den ansågs så brådskande att den måste ske redan efter vårterminen 2018. Kvarvarande elever i årskurserna två och tre skulle därför få pendla till Mjölby för att kunna fullfölja utbildningen.

– I Mjölby utbildar man bara i svetsteknik. Där är programmet anpassat efter BT:s och Väderstad-verkens behov. I Motala sysslar industrin mer med skärande bearbetning, kritiserade åter Kristoffer Böök, Bimex verktyg, under träffen på Holms.

Böök, som även är ordförande för industrins branschråd inom Tillväxt Motala, refererade till ett nyrekryteringsbehov för branschen om 60 medarbetare inom de närmaste tre åren.

Mot den bakgrunden har branschrådet sagt sig jobba för att industriprogrammet istället placeras ute hos företagen medan de teoretiska kurserna blir kvar på Carlsund.

Och något i den vägen kommer nu alltså att hända.

­– Utbildningen är under diskussion. Men det är samtidigt tydligt att samarbetet måste bli bättre mellan industriföretagen och kommunen. Visst, möjligheterna till jobb inom industrin har marknadsförts, men det verkar inte ha skett särskilt samordnat, säger Camilla Egberth.

Värd för träffen på Holms var företagets produktionschef Anna-Karin Ernerudh. Hon tycker att Motala kommun tidigare borde ha frågat sig varför så få sökt industritekniska och då gjort något åt det.

– Jag blev själv tidigt tekniskt intresserad och hamnade sedan på ett industritekniskt gymnasium. Varför? Jo, därför att någon berättade för mig att den möjligheten fanns, exemplifierade hon betydelsen av riktad information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om