– Det var inte oväntat. Kollektivtrafik engagerar alltid. Men med tanke på hur omfattande ändringar vi genomfört är antalet synpunkter på en normal nivå, säger Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.
Vad handlar de vanligaste klagomålen om?
– De flesta gäller linje 305. Sedan i höstas har vi inte kunnat köra bussen via Stora Torget, utan den går nu via Drottningplan, vilket har påverkat en del resenärer, säger han.
Han förklarar att all tätortstrafik är anpassad för att synkroniseras med avgångarna på Östgötapendeln, och att det i detta fall inte har fungerat optimalt.
– Busslinjerna ska kunna köra sin sträcka och komma i tid inför avgångarna på Östgötapendeln. Men linje 305 har för kort körtid och hinner inte komma i tid från norrgående riktning mot Bråstorp.
Att stadsbuss 305 heller inte längre trafikerar Ekön har väckt reaktioner.
– Den går numera en rakare linje via Lasarettsgatan, säger han.
Kommer ni att göra några förändringar för att få linjen att återgå till sin ursprungliga sträckning?
– Vi har själva uppmärksammat problemet och våra planerare jobbar på att hitta en lösning. Det är ett komplext system att justera, eftersom vi inte bara kan ta bort hållplatser för att snabba på linjen. Men förhoppningen är att linje 305 kommer att trafikera Stora Torget igen efter sommaren.
Övriga klagomål handlar om landsbygden, där linje 629 har lagts ner, samt linje 613, som nu endast trafikerar sträckan Motala-Fågelsta istället för den tidigare sträckningen Motala-Fågelsta-Vadstena.
Kritiken var förväntad, enligt Näsström.
– Vi har gjort noggrant övervägda beslut inför förändringarna. Några blir nöjda, medan andra är mindre tillfreds. Vi följer hela tiden upp och tittar på möjliga förbättringar inom de resurser vi har till vårt förfogande.
Har justeringarna i kollektivtrafiken lett till några besparingar?
– Nej, det finns inga ekonomiska besparingar kopplade till det här. De förändringar vi genomfört i kollektivtrafiken syftar till att förbättra den, säger han.
Finns det några fler förändringar på gång inom kollektivtrafiken i Motala?
– Inte för närvarande. Nu följer vi upp de förändringar vi genomfört under 2024. Vi har en kontinuerlig dialog med kommunen om deras framtida planer. Ett exempel är Bråstorp som växer. Där vill vi vara med tidigt för att undersöka om det ska införas kollektivtrafik i det området, säger Mattias Näsström.