Han städar rent när han dyker i Vättern

Ett par gånger i veckan drar Mattias Richardsson på sig våtdräkten, tar med sig brädan och dyker efter skräp i vattnet längs med Vätternpromenaden. Anledningen är att han bryr sig om naturen.

Mattias Richardsson är ursprungligen från Kil i Värmland men hamnade i Motala eftersom hans fru kommer härifrån.

Mattias Richardsson är ursprungligen från Kil i Värmland men hamnade i Motala eftersom hans fru kommer härifrån.

Foto: Andreas Ekström

Motala2021-06-14 20:00

– Jag tycker om naturen och det är det som driver mig. Sjön mår inte bra av skräp, finns det något man kan göra så är det bra, säger han. 

Folk som står upp på så kallade SUP-brädor och paddlar har blivit en allt vanligare syn i Göta kanal och i Vättern. Mattias Richardsson är en av alla som gillar att paddla men han använder sin stora bräda till ytterligare en sak. Han ställer på en plastlåda på brädan som han sedan fyller med gamla glasflaskor, tomburkar och annat skräp. 

– Det började med att jag paddlade sedan upptäckte jag att den är väldigt bra att transportera skräp på och nu är att jag ute ett par gånger i veckan. Ibland är barnen också med, säger Mattias Richardsson. 

De senaste två veckorna har det blivit att han dykt i Motalaviken nedan stadsparken, där också det mesta av skräpet hittats. Men det har också blivit en hel del intressant fynd, bland annat en flaska från 1914.

– Det är framförallt gamla flaskor som man hittar. Bland annat gamla knoppölsflaskor från glasbruket i Borensberg. Jag har hittat en flaska från 1914 och då tänker man ju vad har den för historia. Jag tycker att det här är väldigt roligt samtidigt som det är bra också, säger han.  

Anledningen till att han drar på sig våtdräkten och cyklopet är för att han tycker att det är viktigt att man tar hand om naturen, något som han alltid har brunnit för. 

– Jag har alltid gillat att vara i naturen och njuta. Det är lugnt och skönt. Träffar man på skräp tar man hand om det. Jag gillar ju också att vara i vatten så då finns det också en känsla av att man kan göra något. Om det här gör att jag kan höja trivseln i stan är jag väldigt nöjd med det. 

Hur mycket skräp blir det ?

– Det kan bli runt 60 glasflaskor, tomburkar och lite annat skräp. Det tar jag sedan hem och gör iordning för att sedan köra upp med det till återvinningen och sorterar det, säger han. 

Folk reagerar när de går förbi och ser att han städar upp botten, precis innan vi får oss en pratstund med Mattias stannar en äldre dam och tittar på honom för att sedan berömma honom för hans städinsats. 

– Det är många som stannar och pratar lite. Folk blir inspirerade och säger att de ska ta med en påse för att lägga skräp i när de går på en promenad, säger Mattias Richardsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!