Personalen på Strömsborgs äldreboende var inte beredda. En dag när de körde in utanför jobbet hade Platen infört parkeringsavgift.
– Ett väldigt tarvligt sätt att få in pengar, säger Annika Tillberg när vi möter en samling upprörda anställda.
Det kostar fem kronor per timme eller 50 kronor per dygn.
– Jag har inte råd att parkera, säger Khaled Almamo.
Med dryga 20 000 i lön (efter skatt) blir tusen kronor i månaden på parkering övermäktigt. I stället ställer Khaled sin bil vid simhallen och går en kvart därifrån. Det blir ofta stressigt på morgonen och extra sent hem på kvällen.
– Jag tänker på att flytta och hitta ett annat jobb snart, säger han.
Eva-Lena Sölvestam delar frustrationen.
– Vi jobbar för att vårda de äldre och ge dem god livskvalitet och så ska vi betala för att få vara här och hjälpa?
De tycker att en avgift kan vara rimligt för besökare, men att personal borde få parkeringskort. Framför allt eftersom de inte är garanterade plats.
– Har jag delad tur och betalar en dygnsbiljett, så när jag kommer tillbaka kanske jag inte har någon plats. Betalar jag per timme blir det mycket mer, säger Annika Tillberg.
De undviker den närmsta parkeringen, liksom kollegorna Semira Redzic och Marianne Wellin. I stället parkerar de en bit bort, cyklar, går eller får skjuts.
För Lars Åke Landén, vd för bostadsstiftelsen Platen, är det dock självklart att parkeringen ska vara avgiftsbelagd.
– På våra besöksparkeringar så är det avgift. Det är precis samma villkor för alla.
Platen har avgiftsbelagda parkeringar i anslutning till fler kommunala verksamheter. Bland annat Bråstorpsskolan. Enligt Landén ska Strömsborg ha varit en av de sista parkeringar där avgift sattes in. Samtidigt säger han:
– Det kan vara så att vi hittar fler. Eller att man får samma dilemma som vi fick på Strömsborgs p-plats på någon annan plats.
Varför är det avgiftsbelagt?
– Ett, det kostar att sköta besöksparkeringen. Två, vi ser i våra områden att värdet på den vanliga (förhyrda, reds anm.) p-platsen ökar om du har avgift på besöksparkeringen. Plus att ingen står hela dagen där. Det blir en ruljans, svarar Landén.
Boendepersonalen behöver ju stå där hela dagen varje dag. Är det verkligen jämförbart med tillfälliga besök?
– Vi har aldrig gått in på hur man använder vår besöksparkering. Vi förutsätter att de är på besök. Frågan om anställdas parkeringar måste ställas till arbetsgivaren, tänker jag. Jag känner inget ansvar i frågan överhuvudtaget, säger Landén.
Arbetsgivaren kan inte göra något åt situationen. Filip Kronhed, HR-chef på Motala kommun, säger:
– Eftersom parkeringen i fråga är en generell besöksparkering för området, och inte specifik för boendet, har kommunen idag inget ansvar att tillhandahålla avgiftsfri parkering för personalen där.
Men kan kommunen avtala med Platen om parkeringsplatser specifikt för personal?
– Det är ju en betydligt större fråga i så fall med tanke på att vi har ju jättemånga arbetsplatser. Det är nog inget som jag kan uttala mig om i det specifika fallet, svarar Kronhed.
Kommunen hänvisar till gällande riktlinjer i området, samtidigt som Kronhed menar att de löpande jobbar med att förbättra för verksamhet och personal.
– Vi förstår att frågan kan påverka arbetsmiljön för våra medarbetare och ser det som viktigt att de har goda förutsättningar att utföra sitt arbete, säger han men poängterar också:
– Det finns ju jättemånga olika aspekter och jag tycker väl att det är lite smalt att se bara till parkeringsavgifterna.