Livsmedelsinspektör Nikolina Dragisic, som varit involverad i länets projektgrupp under tre års tid, tycker att specialuppdraget varit intressant för henne och arbetskamraterna i Motala kommun.
– Att få möta andra kollegor i Östergötland och diskutera var vi ser de största riskerna och bristerna i livsmedelshanteringen. Att uppdatera sina egna kunskaper vid provtagning. Vid varje kontroll lär man sig något nytt eftersom varje tillfälle är unikt i sig själv. Man träffar olika människor och alla verksamheter är olika, säger hon.
Enligt Nikolina Dragisic hade man från början flera förslag på vilket livsmedel man skulle titta extra på i projektet. Till slut föll valet ändå på kebab.
– Det är en populär rätt i Sverige och många kan bli drabbade om köttet hanteras fel.
Susann Palm, samordnare för hälsoskydd- och livsmedelskontroll i Motala, förklarar att man har analyserat livsmedlet ur en mikrobiologisk synvinkel.
– Det finns pizzerior som har kebabstockar och ofta har vi sett att man kanske inte använder hela stocken. Hur kyler man då ner köttet för att värma upp nästa dag? Vi ville se att tillväxt inte förekommer och att nedkylningen går rätt till, säger hon.
Enligt Susann Palm var det många år sedan liknande kontroller gjordes i Motala. Den här gången har två näringsställen varit i fokus, som man erfar har flest kunder.
Hur gick det?
– Det gick bra. Vi tog nedkylt kebabkött, som var kravet, och skickade på analys och både proverna kom tillbaka tillfredsställande. Ingen påvisad bakterietillväxt, säger kollegan Hanna Söderberg.
I samband med besöken kontrollerade inspektörerna även andra rutiner gällande kebabstockshanteringen.
Från början, säger Hanna Söderberg, var förhoppningen att inkludera flera matställen i stan.
– Det är många som har kebabstock här i Motala. Men vi fick välja ut två för att hinna med, säger hon.
Förutom Motala har även Vadstena kommun och Mjölby kommun deltagit i projektet om kebabhanteringen.
– Ingen av kommunerna fick några avvikelser på provtagningen av det nedkylda kebabköttet. Allt var som det skulle, säger Susann Palm.