Kanalkriget alla pratar om

Ett tvåvåningshus, en lekplats och en mindre utställning utomhus. Det är anledningen till att Anders Donlau, vd i Göta kanalbolag, har hatats på nätet och hotats på stan.

Camilla Egberth (S), Fredrik Virtanen och Anders Donlau.

Camilla Egberth (S), Fredrik Virtanen och Anders Donlau.

Foto: Anders Törnström/Pia Molin/Anders Wiklund,TT

Motala2015-07-11 09:48

I slutet av februari skickade statliga Göta kanalbolag ut en inbjudan till tre av länets kommuner. Dessa var Linköping, Motala och Söderköping. Bolaget undrade om de ville vara med och tävla om det nya besökscentrumet som ska ­placeras vid kanalen.

Att Anders Donlau bara fyra månader senare skulle kallas för en kanaldirektör med ”en lätt störning i huvudet” i sociala medier kunde vd:n inte föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.

Söderköping misstänkte att centrumet förmodligen skulle hamna i Linköping, men anmälde ändå sitt intresse. Motala, som är både Göta kanals huvudstad och platsen för kanalbolagets huvud­kontor, tände på alla cylindrar. Efter att ha fått näringslivet med på noterna kallades därför en arkitekt in som tog fram skisser över det kommande centrumet.

I maj, fem dagar efter utsatt tid, anmälde även Linköping sitt intresse. I anmälan finns inga konkreta förslag över huvud taget. I stället berättar kommunen om alla sina fördelar.

Beslutet att centrumet ska placeras i Berg offentliggjordes av Anders Donlau den 11 juni. Valet var inte ens svårt, berättar vd:n i efterhand. Hans uppdrag är enbart att rädda den kraftigt nedgångna kanalen.

Några dagar senare startas en grupp på Facebook med namnet ”Sista sommaren som Göta kanals huvudstad”. Den fick snabbt över 5 000 medlemmar och nedlåtande kommentarer om Anders Donlau började avlösa varandra. Han kallades för allt från ”stolpskott” till ”idiot utan så mycket innanför pannbenet”.

Gränsen för vad vd:n kunde ta passerades när han gick på stan i Motala. En man kom fram och sa hotfullt: ”Passa dig, jag vet var du bor.”

– Jag tycker inte det är rimligt att jag och min familj ska få hot på stan. Det kommer jag aldrig acceptera. Jag har barn som är jätteledsna över det här trots att de är vuxna, säger Anders Donlau.

På inrådan av bolagets jurister lät han dock bli att polisanmäla hotet, eftersom det inte skulle leda någon vart.

Samma dag som Facebookgruppen bildades skrev Motala kommun på sin hemsida att Baltzar von Platen skulle ha ”vänt sig i sin grav om han fått veta”. Politikerna bad styrelsen att ompröva beslutet.

Två dagar senare la kommunen ut en ny version där man ifrågasatte vd:ns mandat att välja Bergs slussar och bad återigen att få träffa styrelsen.

– I den här frågan har vi stort folkligt stöd. Att besökscentrum ska byggas i Göta kanals huvudstad är självklart. Det märks inte minst i sociala medier, sa kommunalrådet Camilla Egberth (S) då.

Det var också just i sociala medier som kanalbråket kom att få en helt ny vändning. Droppen för Anders Donlau blev när Motala kommuns utvecklingschef Jan Holmberg gillade inlägg på Facebook som angrep hans person. Bland annat gillade Holmberg följande inlägg:

”Den här färglösa individen vi fick efter honom (Claes-Göran Österlund) verkar inte ha förstått vad det innebär att förvalta det ursprungliga varifrån allt började.”

Och:

”Varför inte flytta Vätternrundan till Linköping och cykla typ tio varv runt Roxen. Detta förslag ligger i samma dumhetsgrad som att bygga besökscentret i Berg.”

Där och då fick Anders Donlau nog och bröt kontakten med Holmberg i ett brev. Ursäkten lät inte vänta på sig och i ett annat brev medgav Holmberg att han ”varit lite snabb på gilla-knappen”. Ursäkten godtogs och bråket var över.

Men frågan som trots allt kvarstår är varför Motalaborna är så arga. Kommunalrådet Camilla Egberth (S) förklarar:

– Stadens hjärta är kopplat till kanalen och Baltzar von Platen. Därför tror jag många känner att det är det självklara valet. Många blev överraskade och förvånade.

Dessutom menar hon att kravet på anknytning till historien verkar ha fallit bort helt.

– Vi känner oss nästan lurade. Om det var så att man skulle gå på Linköpings storhet hade de inte behövt skicka ut det här och då hade inte vi behövt anstränga oss, säger Camilla Egberth.

Lite ironiskt undrar hon om bolaget ska knyta an till historien genom att sätta upp en skylt med texten ”fyra mil bort kan ni besöka Motala”. Eller varför inte bara lägga centrumet i Stockholm för då kommer det säkert många besökare, fortsätter Egberth.

Hon beklagar de angrepp Donlau har fått utstå, men tycker samtidigt att ­bolaget ska stå upp för sitt beslut.

– Vi ifrågasätter det fortfarande, ­säger Camilla Egberth.

Flera som tidningen har pratat med har svårt att förstå den uppiskade stämningen. Jörgen Nilsson, turistchef i Linköpings kommun, har förståelse för besvikelsen men inte för de hårda tongångarna.

– Det är ingen som flyttar något. ­Kanalen finns kvar. Den går genom sju kommuner, men ingen äger kanalen, den äger sig själv, säger han.

I Söderköping, som inte heller får något besökscentrum, låter det i stället så här:

– Vi reagerar inte på samma sätt som Motala. Vi känner ingen ilska utan grattis Linköping! Klart att vi är besvikna, men vi delar inte den djupa besvikelsen och upprördheten, säger kommunalrådet Yvonne Persson (M).

Fredrik Virtanen, journalist på Aftonbladet, är född och uppvuxen i Motala. Han tycker också att centrumet borde ligga i Motala. Samtidigt är han kritisk till sin hemstads agerande.

– Att ha lillebrorskomplex gentemot Linköping är larvigt, onödigt och typiskt arbetarklasstad. Avskyr sånt. ­Linköping är inte bättre, säger Fredrik Virtanen.

Dessutom undrar han varför kommunen inte har vårdat sitt stora arv och tagit turismen på allvar.

– Det är Motala som inte har satsat på kanalen, det kommersiellt viktigaste stan har tillsammans med Varamon och Vätternrundan. Finns inget att skylla på, säger Fredrik Virtanen.

Den kritiken tillbakavisas dock raskt av kommunalrådet Egberth.

– Vi har inget lillebrorskomplex, det här handlar om en specifik fråga.

Hon fortsätter:

– Vi har varit med i gemensamma satsningar. Det är inte kommunens ansvar att underhålla kanalen och kajerna, det är ett statligt ansvar. Men det är klart att vi skulle kunna prata mer om kanalen.

Landshövding Elisabeth Nilsson, ordförande i Göta kanalbolag, är förvånad över de kraftiga reaktionerna. Hon betonar att beslutet har styrelsens fulla stöd. Kanske befarar Motalaborna – som tidigare förlorat många industrijobb – att huvudkontoret med sina 25 fast- och 100 säsongsanställda är på väg att ­flyttas, resonerar ordföranden.

– Men så är det absolut inte. Det är en självklarhet att det ska vara i Motala, ­säger Elisabeth Nilsson.

I stället tror hon att Motalaborna fått en felaktig bild av vad det är som ska göras. Det som i dag är föreslaget i Berg är ett tvåvåningshus på grässlänten vid parkeringen där det ska visas film, en minikanal där barnen kan slussa på riktigt och en sluss på land i verklig skala. Även en vinterbelysning i den tomma slusstrappan diskuteras. Några pengar till projektet finns i dagsläget inte.

Inte heller kommer centrumet att skapa jobb, enligt bolaget. På sin höjd kan det blir aktuellt med en säsongs­anställning.

I efterhand vill både bolagets ordförande och vd tona ner besökcentrumets betydelse.

– Det låter som vi bestämt att vi ska bygga ett Disneyworld, men så är det inte, säger Anders Donlau.

Den förklaringen köper däremot inte Motalas kommunalråd Camilla Egberth.­

– Man vill göra någonting helt annat än man efterfrågade. Styrelsen ­borde ha förstått, känt in och hanterat det ­annorlunda. Det känns lite känslokallt.

Besökscentrum

Vad Göta kanalbolag efterfrågade

Ett besökscentrum som utgår från kanalens historia innehållande:

En året runt-utställning utomhus i kanalens naturliga miljö. Ska ta mellan 30 minuter och en timme.

En lek- och lärmiljö med experiment.

En utställningsyta inomhus på cirka 300 m2 där man kan visa film. Ska även rymma café och butik.

Pengar ska sökas ur olika fonder och av samverkanspartners. Om kommunen vill hjälpa till med finansieringen ökar chansen att få ­centrumet.

Linköpings förslag

Inget konkret, i stället berättar man vad man har:

Besökare - Bergs slussar är både Göta kanals och kommunens största besöksmål.

492 000 gästnätter på hotell, stugor, vandrarhem och camping under förra året. Att jämföra med Söderköpings 111 000 och Motalas 97 000.

Fyra kanalkalas om året.

Ligger nära Linköping, flygplatsen och är del av fjärde storstadsregionen.

Samarbetar med Kina, Finland och Holland.

Byggrätter på platsen.

Har inte erbjudit pengar. Däremot kan ett ekonomiskt samarbete bli aktuellt i framtiden.

Motalas förslag

Nybygge mellan Villa Viktoria och kanalen på cirka 300 m2, bör slås ihop med turistbyrån. Utomhusaktiviteter i kanalparken. Kräver ny ­detaljplan för området.

Stråk från hamnen/Stadsparken till Platens grav.

Utställningar i hamnmagasinet sommartid.

Lekparken i Stadsparken utvecklas med tema Vättern och Göta kanal.

Konstverk kopplas till centrumet.

Soltrappa vid Kanalparken.

Platens grav och platsen där hans häst lär vara begravd lyfts fram.

För att kunna avgöra om man kan skjuta till pengar vill kommunen se en affärsmodell.

Söderköpings förslag

Antingen... bygga nytt i närheten av Skeppsdockan, 850 meter från kanalhamnen. När E22:an dras om ges plats för en stadsnära utomhuslekpark vid nya infarten söder om Klevbrinken.

Kan även rymma interaktiv utomhusutställning med stor kanalmodell plus lek- och lärmiljö.

Parklandskap med strömmande vatten och promenadstigar. ­Besöksparkering.

Eller... flytta in i kommunens 1800- respektive 1900-talsfastigheter vid Skeppsdockan. Omfattar 900 m2 i två plan. Plats finns för utställning, servering, konferens, turistinfo och reception.

Vill gärna ha besökscentrum på flera platser.

Därför valdes Linköping

Den ambitiösa satsningen på besöksnäringen med kopplingar till Berg.

Göta kanalbolag äger mark på platsen. En färdig detaljplan med byggrätter finns så arbetet kan starta omgående.

Berg har flest besökare från hela Göta kanal och erbjuder störst chans att locka ännu fler.

Ligger nära Sveriges största väg E4 och femte största stad Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om